c S
Dnevne novosti

Spor članica oko proračuna Međunarodnog kaznenog suda (ICC)

21.12.2011 07:18 NEW YORK, 20. prosinca 2011.(Hina/Reuters), Pet zemalja koje daju najviše sredstava za Međunarodni kazneni sud (ICC), treću godinu zaredom nastoje ograničiti proračun suda, rekli su diplomati uključeni u pregovore.

Pregovori o proračunu suda održavaju se ovoga tjedna u New Yorku u okviru godišnjeg skupa 120 članica suda sa sjedištem u Den Haagu.

Japan, Njemačka, Velika Britanija, Francuska i Italija, koje zajedno daju više od polovice financijskih sredstava suda, ustrajavaju da se proračun suda ne povećava zbog globalne financijske krize, rekli su diplomati.

Pet država želi osigurati da se "proračunska ograničenja svih zemalja članica odraze i na proračunu ICC-a", rekao je jedan francuski diplomat.

Međunarodni kazneni sud koji istražuje ratne zločine, zločine protiv čovječnosti i genocid, u 2011. godini imao je proračun od 103 milijuna eura, što je 20 milijuna manje od onoga što kaže da će mu trebati u 2012. godini.

Proračun suda nije se povećavao dvije godine. U 2009. godini proračun je financirao istrage tužiteljstva s 218 djelatnika na četiri područja, a isti je proračun u 2011. pokrivao istrage na sedam područja.

Upitan što nulti rast proračuna znači u praksi, tužitelj ICC-a Luis Moreno Ocampo je rekao: "Bez Obale Bjelokosti. Bez Libije", odnosno da sud neće moći financirati istrage ratnih zločina u tim zemljama.