c S
Dnevne novosti

U Saboru nastavljeni razgovori uoči konstituirajuće sjednice

21.12.2011 07:22 ZAGREB, 20. prosinca 2011.Hina, U Hrvatskom saboru traju razgovori između parlamentarnih stranaka oko priprema za konstituirajuću sjednicu, te oko članstva u saborskim odborima.

Prvi su razgovore napustili predstavnici vladajućih stranaka Igor Dragovan (SDP), Jozo Radoš (HNS) i Silvano Hrelja (HSU) te Saša Milošević (SDSS), a još iza zatvorenih vrata traju dogovori između predstavnika oporbe koju zastupaju Branko Bačić (HDZ), Dragutin Lesar (Hrvatski laburisti), Dinko Burić (HDSSB), Damir Bajs (HSS) i Ruža Tomašić (HSP Ante Starčević).

Dragovan je novinarima izjavio kako su vladajući kolege iz oporbe upoznali s pripremama za konstituirajuću sjednicu Sabora u četvrtak te prvu izvanrednu koja će uslijediti istoga te idućeg dana. Razgovaralo se i o saborskim radnim tijelima te izaslanstvima, oko čega će se konačni dogovor, rekao je, postići na prvoj redovnoj sjednici Sabora u siječnju iduće godine.

Upitan koji je dogovoreni omjer vladajućih i oporbe u radnim tijelima, Dragovan je odgovorio kako je za sada postignuta suglasnost oko broja izaslanstava i potpredsjednika Sabora, a još je ostalo otvoreno pitanje koliko će biti radnih tijela u sedmom sazivu Sabora. "Postoji još jedna dilema koju mi (vladajući) trebamo riješiti, a to je pitanje koliko će biti radnih tijela, hoće li ostati dosadašnji broj od 30 ili će se nešto smanjiti, s obzirom da će djelokrug ministarstava biti malo drukčiji.

Treba napraviti promjenu u onom trenutku kada vlada bude formirana, još ćemo o tome razgovarati", poručio je. Na pitanje koja to radna tijela više ne bi postojala, Dragovan je odgovorio kako će se oko toga još razgovarati, nepominjući da su se neki odbori u prošlom sazivu Sabora formirali "iz jednostavnog razloga jer je trebalo potpredsjedničkih mjesta".

"U ovom trenutku zadržavamo si pravo da unutar vladajuće koalicije razgovaramo da li će to ostati tako ili ćemo napraviti određene promjene. Ali načelno, svi ovi razgovori su matematika i podjela mjesta, kako dužnosničkih, tako i članstva u odborima, prema broju mandata. Broj mandata u odnosu pozicije i opozicije je 88 naprema 63 u ovom trenutku", poručio je.

Nije želio reći tko će biti potpredsjednici Sabora iz vladajuće koalicije, kazavši tek da će dva potpredsjednika imati SDP i jedan HNS, a ne želi ulaziti u to koje će oporbene stranke imati potpredsjednike, iako se oporba načelno dogovorila da će oba oporbena potpredsjednika Sabora pripasti HDZ-u.

Novinare je zanimalo i je li postignut dogovor oko čelnih ljudi i članova u četiri radna tijela koji se trebaju formirati odmah na prvoj izvanrednoj sjednici - odbori za Ustav i Poslovnik, za zakonodavstvo i za izbor i imenovanja te Mandatno-imunitetno povjerenstvo.

Dragovan je rekao kako bi oporba tijekom dana, odnosno do sutra, trebala predložiti svoje potpredsjednike i članove tih radnih tijela, "tako da će sve na vrijeme biti gotovo".