c S
Dnevne novosti

Srbijanski ministar: EU se zaustavila kod Hrvatske

21.12.2011 07:08 BEOGRAD, 20. prosinca 2011.(Hina), Srbijanski ministar unutarnjih poslova Ivica Dačić izjavio je u utorak kako bi Srbiju, kad ona ne bi "izražavala zaljubljenost" u Europsku uniju, vjerojatno vukli za rukav da ne ode na drugu stranu, te ocijenio najgorom porukom to što se širenje EU zaustavilo kod Hrvatske.

"Mi sada imamo jednu crtu podjele i to je najgora i najstrašnija poruka da se EU zaustavila kod Hrvatske. Idemo crtom podjele kršćanstva, a ta je crta nama dobro poznata. Ne znam je li crta razgraničenja Europe i Otomanskog carstva poruka za stabilizaciju ove regije", rekao je Dačić u izjavi koju prenosi srbijanska agencija Beta.

Uz Srbiju su, po njegovoj ocjeni, "na tapeti" i Makedonija, Bosna i Hercegovina i Crna Gora. Pitanje Kosova, smatra Dačić, za mnoge je europske države riješeno, ali za Srbiju još nije. Prema njegovim riječima, Srbija treba čim prije riješiti problem vezan za Europu i Kosovo te stvari nazvati pravim imenom.

"Problem članstva Srbije u EU naš je odnos prema onome što oni zovu država Kosovo", kazao je Dačić te poručio kako EU treba reći što su uvjeti i da se jednostavno pitanje glede Kosova raščisti jer, kako je rekao, "ovo igranje u rukavicama nije dobro ni za koga".

Srbija, kako je rekao, ne upravlja međunarodnim poretkom i zato mora izvući najmanju moguću štetu iz svega toga te pokušati postići dogovor s vodstvom EU, odnosno vidjeti je li to moguće.