c S
Dnevne novosti

Oporba potpisala sporazum o raspodjeli dužnosti u Saboru

22.12.2011 07:24 ZAGREB, 21. prosinca 2011.Hina, Predstavnici HDZ-a, Hrvatskih laburista i HDSSB-a potpisali su sporazum o utvrđivanju kvota i raspodjeli dužnosti koje pripadaju oporbenim strankama u sedmom sazivu Hrvatskog sabora, a na potpisivanje sporazuma pozvali su i ostale oporbene stranke.

Po tom sporazumu, HDZ-u pripadaju dva potpredsjednika Sabora, oba iz oporbene kvote, te čelna mjesta u osam saborskih odbora i većini parlamentarnih izaslanstava, dok će Laburisti i HDSSB imati po dva predsjednika i potpredsjednika odbora i vodit će po jedno izaslanstvo. Tri najjače oporbene stranke dogovorile su se i o oko raspodjele pet od ukupno dvanaest mjesta promatrača, odnosno privremenih zastupnika koji će zastupati Hrvatsku u Europskom parlamentu.

Po sporazumu, tri zastupnika imat će HDZ, a po jedan Laburisti i HDSSB. HDZ će predsjedavati i Nacionalnim vijećem za suzbijanje korupcije, a novinare je zanimalo kako HDSSB i Laburisti gledaju na činjenicu da će tzv. antikorupcijsko vijeće voditi predstavnik stranke koja je optužena za korupciju. Dinko Burić, koji je sporazum potpisao u ime HDSSB-a, odgovorio je da optužnica protiv HDZ-a nije bila predmet oporbenih razgovora, jer će svoj sud o tome reći pravosuđe.

"HDZ je činjenica, dobili su određeni broj mandata i povjerenje građana i nema razloga da apriori budemo protiv toga. Možda će se naći u poziciji da se bave sami sobom, možda to i nije loš izbor", rekao je Burić. Za Laburista Dragutina Lesara, bitno je da HDZ-ov predsjednik tog vijeća zajedno s ostalim članovima vodi aktivniju politiku te do kraja afirmira ulogu vijeća, čiji je rad do sada, ocijenio je, bio nedovoljno afirmiran i po načinu rada, i po vođenju, i po sadržaju.

Na pitanje je odgovorio i Branko Bačić, koji je sporazum potpisao u ime HDZ-a, istaknuvši da su iza nas demokratski višestranački izbori na kojima su hrvatski birači dali povjerenje "44-ero časnih i poštenih članova HDZ-a koji će sutra i prisegnuti na časnu zastupničku dužnost". Stoga mu, naglasio je, nije jasno zašto bi netko dvojio u moralnost i zakonitost prava HDZ-ovih zastupnika da vode antikorupcijsko vijeće. "Oni su dobili mandat na izborima i imaju puno pravo biti izabrani na svaku dužnost u Saboru", poručio je Bačić.

Dodao je da će HDZ o zastupniku koji će voditi vijeće odlučiti naknadno. Naglasio je da je danas potpisani sporazum rezultat više zajedničkih sastanaka, odnosno kompromisa između tri najjače oporbene stranke, iako je pozvao i preostalu oporbu da potpiše sporazum, prije svih HSS i HSP dr. Ante Starčević čiji su predstavnici sudjelovali u razgovorima. "Što se oporbe tiče, konstituirajuća sjednica Sabora može se održati bez ikakvih problema", rekao je.

Upitan tko će biti HDZ-ovi potpredsjednici Sabora, Bačić je odgovorio kako je u tijeku sjednica Kluba zastupnika HDZ-a gdje će se definirati potpredsjednici Sabora te članovi u četiri odbora koji su važni da bi Sabor počeo funkcionirati. Lesar je prigovorio da se svi oporbeni dogovori temelje na manjkavim informacijama od vladajuće većine, koja je najavila da će se broj, struktura i nadležnosti odbora mijenjati sukladno novom ustroju ministarstava "za koji ne znamo kako će izgledati dok ne dođe sutra popodne prijedlog izmjena zakona".

Burić je u ime HDSSB-a istaknuo da je oporba sporazumom pokazala svoju obvezu i dužnost da se Saboru što prije omogući normalno funkcioniranje, te da nova vlada što prije započne "s rješavanjem nagomilanih problema u državi". "HDSSB i Laburisti pokazali su da nam nisu najvažnije fotelje, već da nam je puno važnije da u radnim tijelima Sabora naši zastupnici daju svoj doprinos i da Hrvatska što prije izađe iz krize", poručio je.