c S
Dnevne novosti

Izraelci nezadovoljni ponašanjem europskih zemalja

22.12.2011 07:14 JERUZALEM , 21. prosinca 2011.(Hina/AFP), Izraelci su u srijedu izrazili nezadovoljstvo nakon deklaracije četiriju europskih članica UN-ova Vijeća sigurnosti kojom se osuđuje nedavne odluka Izraela da objavi poziv za ponude za izgradnju stanova u naseljima u istočnome Jeruzalemu i u Zapadnoj Obali.

"Izraelci smatraju da su Velika Britanija, Francuska, Njemačka i Portugal više koncentrirani na međunarodna pitanja nego na temeljite izmjene u prioritetima međunarodne zajednice", rekao je glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova Ygal Palmor.

"Rasprave u Vijeću sigurnosti trebale su se usredotočiti na pokušaje da se prekine krvoproliće u Siriji, na pokušaj uspostavljanja demokracije i na usmjeravanje arapskih zemalja prema slobodi kojoj teže, kao i na napore čiji je cilj odagnati globalnu prijetnju koju predstavlja nuklearna utrka u Iranu", smatra Palmor.

Glasnogovornik je također pozvao navedene četiri zemlje da podupru ponovno održavanje izravnih mirovnih pregovora između Izraelaca i Palestinaca.