c S
Dnevne novosti

Predstavljeno Vijeće za Hrvatsku - ne u EU

23.12.2011 07:16 ZAGREB, 22. prosinca 2011.(Hina), Novoosnovano "Vijeće za Hrvatsku – ne u EU" koje okuplja neparlamentarne stranke, udruge i pojedince, predalo je Državnom izbornom povjerenstvu (DIP) zahtijev kojim traži sudjelovanje u nadzoru predstojećeg referenduma o pristupanju Europskoj uniji.

Vijeće se pritom javnosti predstavilo kao udružena politička snaga koja djeluje sa zajedničkim ciljem očuvanja suvereniteta Republike Hrvatske, a od odgovornih traže ravnopravne uvjete u javnoj raspravi o eventualnom pridruživanju Republike Hrvatske Europskoj uniji.

U Vijeću je okupljeno 12 političkih stranaka, među kojima su HSP, HČSP, Savez za promjene, Volim Hrvatsku i Demokratska stranka žena te devet udruga i neformalnih grupa građana.

Smatraju da izostanak javne rasprave i netransparentnost pregovaračkog procesa opravdano daju za sumnjati da vladajuće elite kriju od javnosti pravu istinu o EU-u i posljedicama pridruživanja.

Vijeće je najavilo da će od nadležnih ustanova zatražiti cjelovit sadržaj i kvalitetno tumačenje već potpisanog ugovora, s projekcijom posljedica ugovornih točaka te odgodu referenduma do završetka kvalitetne javne rasprave.

Bit će zatražena, kažu, i ravnopravna medijska zastupljenost vjerodostojnih predstavnika "pro i kontra" opcije ulaska Hrvatske u EU, te ravnomjerno financiranje obiju strana.

"Riječ je o sudbonosnoj odluci koja ne smije biti moderirana uzurpiranjem medijskog, političkog i promidžbenog prostora, a sve je to financirano novcem građana, koji zahtijevaju i zaslužuju točnu i vjerodostojnu informaciju", navodi Vijeće.

Među poreznim obveznicima nalaze se i euroskeptici i eurofili, pa bi shodno tome, zaključuju u Vijeću, novac predviđen za propagandu trebao biti ravnomjerno raspoređen, a ne diskriminirajući, "eurofilima sve, a euroskepticima ništa".