c S
Dnevne novosti

Prioriteti vanjske politike Milanovićeve vlade

27.12.2011 07:20 ZAGREB, 23. prosinca 2011.(Hina), Nastavak reformi i uspješno funkcioniranje Hrvatske kao punopravne članice Europske unije, dobrosusjedski odnosi sa zemljama regije, razvoj partnerstva sa Sjedinjenim Državama i drugim svjetskim čimbenicima te jačanje gospodarske diplomacije, prioriteti su vanjske politike nove vlade koju je mandatar Zoran Milanović predstavio u petak Hrvatskom saboru.

Nova vlada pozvat će hrvatske građane da izađu na birališta na referendum o članstvu Hrvatske i EU-u te se izjasne za članstvo u Uniji. "Jamčimo da ćemo u europsku obitelj uvesti gospodarski razvijenu i konkurentski pripremljenu Hrvatsku" koja neće samo pasivno priklanjati pozicijama Unije, nego će aktivno sudjelovati u definiranju i provođenju zajedničkih politika unoseći svoje interese i prioritete koliko to bude moguće, stoji u programu vlade za mandat od 2011.-2015.

Nova vlada lijevog centra zauzimat će se za dobrosusjedske odnose i europsku budućnost regionalnih zemalja te im pomagati na njihovu europskom putu, a dogovorom ili posredovanjem rješavati otvorena pitanja. "S obzirom na važnost stabilnosti BiH za stabilnost cijele regije, osnovat ćemo posebnu radnu skupinu za BiH" kao prethodnicu radnih skupina za ostale susjede, najavljuju u Milanovićevoj vladi u kojoj bi Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija trebala voditi Vesna Pusić.

U koaliciji lijevog centra drže da je poboljšanje odnosa sa Srbijom posebno važno za obnovu povjerenja i partnerstva u regiji i najavljuju da će s vladom u Bogradom raditi na sklapanju novih i unaprjeđenju postojećih međudržavnih sporazuma. Nova vlada će se, u uvjetima punopravnog članstva u EU, također zauzimati za stvaranje Jadranske strategije EU-a po uzoru na Baltičku i Dunavsku strategiju te aktivno sudjelovati u projektu EU-a za Mediteran, a bliskiju suradnju želi ostvariti i sa zemljama na srednjoeuropskom, alpskom i jadranskom području.

S obzirom na globalnu ulogu SAD-a, Vlada će nastaviti razvijati partnerstvo sa SAD-om, ali i graditi odnose uzajamne korisnosti s ostalim silama poput Rusije, Japana, Kine, Indije i Brazila, navodi se u programu. Naglasak vanjske politike bit će i na jačanju gospodarske diplomacije, pa vlada planira osnovati banku portfelj hrvatskih tvrtki sposobnih za nastup na trećim tržištima, kao i ustanoviti godišnje susrete s hrvatskim investitorima kako bi se uklonile poteškoće na koje nailaze pri poslovanju na stranim tržištima, stoji u vladinu vanjskopolitičkom programu.