c S
Dnevne novosti

Cooper: Bruxelles neće dovoditi u pitanje Rezoluciju 1244

29.12.2011 07:18 BEOGRAD, 28. prosinca 2011.(Hina), Predstavnik Europske unije (EU) u pregovorima koji se uz njezino posredovanje vode između Srbije i Kosova Robert Cooper izjavio je za "Večernje novosti" od srijede kako Bruxelles ne namjerava dovoditi u pitanje Rezoluciju 1244 Vijeća sigurnosti UN-a ni Ustav Srbije te da se rješenje za stanje na sjeveru Kosova "može postići samo kroz mir, dijalog i kompromis".

Na tvrdnju novinara kako je sporazum o sudjelovanju Kosova na regionalnim forumima uvjet da Srbija dobije status kandidata za članstvo u Europskoj uniji, ali da je dogovor još daleko, te na pitanje o mogućnosti da se nametnu rješenja koja ruše Rezoluciju 1244 Cooper je odgovorio kako su pregovaračke strane zapravo vrlo blizu dogovoru te da je ostalo samo još nekoliko otvorenih pitanja iako ona, kako je dodao, mogu biti teška.

Predstavljanje Kosova na regionalnim skupovima jedan je od problema na putu Srbije prema dobivanju statusa kandidata za članstvo u Europskoj uniji. Dok srbijanska strana, pozivajući se na Rezoluciju 1244, kao uvjet za sudjelovanje na forumima ustrajava na tome da predstavnici Kosova sudjeluju pod službenim nazivom UNMIK/Kosovo, najviši kosovski dužnosnici žele sudjelovati na skupu isključivo kao predstavnici neovisne države.

Cooper je u razgovoru za beogradski list istaknuo kako Rezolucija 1244 postoji te da to nitko ne može osporiti. Ona se samo na različite načine tumači, a u praksi je bitan Ustav Srbije koji je, kako je dodao, nedvosmislen. "Nitko neće ništa nametati Srbiji. Nitko neće prisiljavati Srbiju da priznaje Kosovo ili mijenja svoj ustav. Ali, ja i dalje verujem da je regionalna suradnja, uključujući i sudjelovanje Kosova, praktičan prijedlog i politička nužnost.

To će biti dobro za stabilnost i osigurat će još jednu razinu zaštite za Srbe na Kosovu", istaknuo je Cooper. Europsko vijeće odlučilo je 9. prosinca status kandidata Srbiji dodijeliti u ožujku 2012. ako ona do tada u pregovorima s Kosovom postigne veći napredak. Srbiji je već u kolovozu rečeno da u pregovorima s Kosovom treba postići rezultate te da treba omogućiti misiji EULEX-a da radi u svim dijelovima Kosova i pomoći da se ukinu usporedne strukture na sjeveru Kosova.

Dodatni problem je i stajalište Srbije u vezi sa sudjelovanjem Kosova na regionalnim skupovima. Pošto je kosovska vlada sredinom rujna počela razmještati carinike i policijske službenike na granične prijelaze Jarinje i Brnjak, na sjeveru Kosova prema Srbiji, Srbi iz pograničnog područja blokiraju ceste u sjevernokosovskim općinama nadomak tih dvaju prijelaza prosvjedujući tako protiv uspostave kosovske carine i policije na njima.