c S
Dnevne novosti

Ivić: objava registra branitelja je protuustavna i protuzakonita

29.12.2011 07:16 OSIJEK, 28. prosinca 2011.Hina, Predsjednik osječko-baranjskog HDZ-a i bivši ministar hrvatskih branitelja Tomislav Ivić izjavio je u Osijeku kako je objava registra hrvatskih branitelja, koju najavljuje novi ministar branitelja Predrag Matić, suprotna Ustavu i hrvatskim zakonima, što bi moglo uzrokovati tisuće tužbi branitelja protiv države.

Na konferenciji za novinare Ivić je kazao kako Ustav "jamči zaštitu osobnih podataka svim hrvatskim građanima, a time i hrvatskim braniteljima", dodavši kako je zapreka objavi toga registra i zakon o zaštiti tajnosti osobnih podataka, ali i niz drugih pravnih propisa.

"Želim upozoriti kako bi svatko tko bi objavio registar hrvatskih branitelja počinio protuzakonito djelo, a to će rezultirati tisućama tužbi protiv hrvatske države, koja će ih, siguran sam, izgubiti na sudu", poručio je Ivić.

Dodao je da će kao hrvatski branitelj i invalid Domovinskog rata i osobno podnijeti tužbu ako se objavi registar branitelja "jer, kao i tisuće drugih branitelja, ne želi da s podatcima o njegovu ratnom putu raspravlja ulica".

"Ne želimo da o tome je li tko bio hrvatski branitelj odlučuje ulica i da se ponovno stvara javni linč i progon branitelja. Provjere treba raditi, ali neka institucije rade svoj posao, bez hajke", rekao je Ivić.

Dodao je kako su proteklih godina u ministarstvu stalno obavljane provjere osoba, za koje su postojale naznake da su zloupotrijebile status hrvatskoga branitelja te da je u zadnjih nekoliko godina iz registra hrvatskih branitelja izbrisano više od 2500 osoba.

Budući da ministar Matić u medijima najavljuje kako će se registrom branitelja baviti policija, državno odvjetništvo i ministarstvo obrane, Ivić ga je pozvao da pretraži arhiv ministarstva branitelja jer će tamo naći velik broj dopisa koje je to ministarstvo uputilo upravo tim ustanovama radi provjere statusa hrvatskog branitelja za osobe protiv kojih su pristigle, najčešće anonimne, prijave.