c S
Dnevne novosti

Vlada izmijenila Odluku o najvišoj razini cijene plina za povlaštene kupce

30.12.2011 07:24 ZAGREB, 29. prosinca 2011.(Hina), Poduzetnici koji se bave proizvodnjom i godišnje troše manje od 100 milijuna prostornih metara plina do kraja ožujka iduće godine i dalje će plaćati plin po cijeni od 2,13 kuna po prostornom metru, odlučila je hrvatska Vlada na zatvorenom dijelu sjednice.

Vlada je na zatvorenom dijelu svoje prve sjednice izmijenila Odluku o najvišoj razini cijene plina za povlaštene kupce, kojom se propisuje razdoblje od 1. siječnja do 31. ožujka 2012. godine u kojem je određena najviša razina cijene prirodnog plina u iznosu od 2,13 kuna po prostornom metru, a primjenjuje se na povlaštene kupce (posebno za kupce kategorije poduzetništvo-industrijske kupce), osim kućanstava, koji obavljaju proizvodnu djelatnost s godišnjom potrošnjom plina manjom od 100 milijuna prostornih metara plina, a posebno se primjenjuje za kupce koji kupuju plin radi proizvodnje toplinske energije za tarifnog kupca prema odredbama Zakona o proizvodnji, distribuciji opskrbi toplinskom energijom, navodi se u priopćenju sa sjednice Vlade.

Prijašnja Odluka o najvišoj razini cijene plina za povlaštene kupce propisivala je razdoblje od 1. rujna do 31. prosinca 2011. godine, a izmjenom se omogućuje daljnje provođenje navedene Odluke, čime se omogućuje da povlašteni kupci plina za iste ili slične kategorije u Republici Hrvatskoj plaćaju cijenu plina kao u zemljama u okruženju, a također im se omogućuje opstojnost i međunarodna konkurentnost na tržištu, objašnjava se u priopćenju. Vlada je donijela i Odluku o određivanju količine tekućih naftnih goriva koja se smiju stavljati u promet na domaćem tržištu, a ne udovoljava graničnim vrijednostima i drugim značajkama kakvoće tekućih naftnih goriva.

Ovom Odlukom određuje se godišnja količina tekućih naftnih goriva koje se smiju stavljati u promet na domaćem tržištu, a ne udovoljava graničnim vrijednostima i drugim značajkama kakvoće tekućih naftnih goriva, kao i najveće dozvoljeno odstupanje od graničnih vrijednosti i drugih značajki kakvoće tekućih naftnih goriva propisanih Uredbom o kakvoći tekućih naftnih goriva, za razdoblje od 1. siječnja do 31. prosinca 2012. godine. Ova Odluka stupa na snagu danom objave u Narodnim novinama, a istim danom prestaje važiti prethodna Odluka objavljena u Narodnim novinama broj 6/2011.