c S
Dnevne novosti

DIP objavio upute o provedbi državnog referenduma

03.01.2012 07:20 ZAGREB, 2. siječnja 2012.(Hina), Na državnom referendumu o pristupanju Republike Hrvatske Europskoj uniji, kojega je Hrvatski sabor raspisao za 22. siječnja, birači će zaokruživanjem odgovora "za" ili "protiv" odgovoriti na pitanje - "Jeste li za članstvo Republike Hrvatske u Europskoj uniji?", a Državno izborno povjerenstvo (DIP) propisalo je da glasovanje traje neprekidno od 7 do 19 sati.

Obvezatnim uputama, objavljenima na internetskim stranicama DIP-a, propisano je, također, da se rokovi u inozemstvu računaju prema lokalnom vremenu mjesta u kojem se glasuje.

Prema tim uputama, ministar obrane odredit će glasačka mjesta na kojima će glasovati birači na službi u Oružanim snagama RH, ministar pomorstva, prometa i infrastrukture odredit će ona na kojima će glasovati birači koji se kao članovi posade pomorskih i riječnih brodova pod hrvatskom zastavom na dan referenduma zateknu izvan granica Hrvatske, a ministar pravosuđa odredit će glasačka mjesta na kojima će glasovati birači lišeni slobode.

Navedeni ministri trebaju glasačka mjesta odrediti najkasnije do ponoći 11. siječnja. Županijska povjerenstva imenovat će gradska odnosno općinska povjerenstva. Ona pak članove i zamjenike članova odbora za provedbu glasovanja moraju imenovati najkasnije osam dana prije održavanja referenduma, odnosno do ponoći 13. siječnja.

DIP za glasačka mjesta u inozemstvu, a gradska odnosno općinska povjerenstva za područje Hrvatske, moraju najkasnije 10 dana prije održavanja referenduma, odnosno do ponoći 11. siječnja, objaviti koja su glasačka mjesta određena s naznakom koji birači mogu glasovati na pojedinim glasačkim mjestima.

Nakon što u 19 sati, 22. siječnja, završi glasovanje, odbor za glasovanje mora dostaviti zapisnik o svom radu s ostalim glasačkim materijalom gradskom odnosno općinskom povjerenstvu najkasnije u roku 12 sati od zatvaranja glasačkog mjesta, odnosno 23. siječnja do 7 sati.

Odbor za glasovanje u diplomatskoj misiji ili konzularnom uredu RH taj zapisnik mora dostaviti izravno DIP-u u roku 12 sati od zatvaranja glasačkog mjesta, odnosno 23. siječnja do 7 sati.

Gradska odnosno općinska povjerenstva utvrdit će rezultate glasovanja na glasačkim mjestima na svom području, a zapisnik o svom radu moraju dostaviti nadležnom županijskom povjerenstvu najkasnije u roku 24 sata od zatvaranja glasačkog mjesta, dakle najkasnije 23. siječnja do 19 sati.

Županijsko povjerenstvo utvrđuje rezultat glasovanja u županiji, a zapisnik o tome DIP-u mora dostaviti najkasnije u roku 48 sati od zatvaranja glasačkih mjesta, dakle najkasnije 24. siječnja do 19 sati.

Na temelju glasovanja na svim glasačkim mjestima DIP utvrđuje rezultat glasovanja i objavljuje - ukupan broj glasova "za", ukupan broj glasova "protiv" te ukupan broj birača upisanih u popise birača, ukupan broj birača koji su glasovali i ukupan broj nevažećih glasačkih listića.