c S
Dnevne novosti

Kotromanović za smanjene, dobro obučene i visoko spremne OSRH

04.01.2012 07:14 ZAGREB, 3. siječnja 2012.(Hina), Očekujemo smanjenje Oružanih snaga odnosno da budu mala, dobro obučena vojska visoke borbene spremnosti, izjavio je ministar obrane Ante Kotromanović novinarima nakon održanog kolegija s čelnicima ustrojstvenih cjelina u Ministarstvu obrane i Glavnom stožeru Oružanih snaga RH na kojem je bilo govora osnovnim planovima i prioritetima u njihovom radu u ovoj godini.

"Čeka nas velik posao, moramo izraditi niz strateških dokumenata, Hrvatska je ušla u NATO, ulazi u Europsku uniju i moramo s tim uskladiti naše obrambeno zakonodavstvo. Moramo izraditi strategiju nacionalne sigurnosti, strategiju obrane, strateški pregled obrane i dugoročni plan razvoja Hrvatske vojske kao temeljni dokument koji će pokazati kakva će ona biti u idućih od sedam do deset godina", istaknuo je Kotromanović.

Ministarstvo obrane mora biti brže, efikasnije i operativnije i mora provoditi civilni nadzor Glavnog stožera i o tome smo razgovarali s visokim časnicima Hrvatske vojske i dužnosnicima Ministarstva obrane. Predstavili smo i naš tim, zamjenicu ministra Višnju Tafru, rekao je Kotromanović novinarima nakon kolegija održanog u Hrvatskom vojnom učilištu "Petar Zrinski". Upitan kakva je njegova vizija Hrvatske vojske u idućem razdoblju, Kotromanović je napomenuo treba dovršiti plan integriranja u NATO do 2014. godine.

"Zadovoljni smo s učinjenim u Oružanim snagama, imamo odlične časnike koji su se dokazali u Domovinskom ratu, a i svakodnevno u međunarodnim mirovnim misijama u Afganistanu, Golanskoj visoravni i drugima. Imamo veliko iskustvo i podići ćemo Oružane snage na višu razinu", istaknuo je Kotromanović i dodao kako postoji puno prostora za napredovanje i da je to realno ostvarivo. Najavio je reformu Ministarstva obrane i Glavnog stožera temeljem vladine odredbe te dodao da je već određen tim za provedbu.

Na upit hoće li to moći učiniti s novcem s kojima raspolaže MORH i kakvo je stanje u Oružanim snagama, Kotromanović je odgovorio da će početkom veljače imati jasnu sliku o financijama. "Vjerujem da s postojećim sredstvima možemo odraditi postavljene zadaće", ocijenio je Kotromanović dodavši da će se pojačati sredstva za obuku, kako bi podigli efikasnost HV-a na višu razinu. Odgovarajući na novinarsko pitanje kakava će biti sudbina Hrvatskog ratnog zrakoplovstva u uvjetima smanjenog proračuna, Kotromanović je izrazio nadu da će proračunska sredstva za obranu ostati na postojećoj razini.

"Što se tiče borbenih zrakoplova smatramo da trebamo zadržati sposobnost, ako budemo mogli, naravno to ovisi o proračunu, vidjet ćemo kakav će biti i što možemo učiniti. Željeli bismo i trebamo održati sposobnost HRZ-a jer jednom kad je izgubimo, vrlo ju je teško vratiti", upozorava Kotromanović. Kazao je i kako MORH ostaje na Krešimirovom trgu jer bi potpuno preseljenje u vojarnu Croatia, u koju je premješten jedan njegov dio, koštalo više od 140 milijuna kuna, dodajući da se MORH ionako većim dijelom nalazi na Krešimirovom trgu.

Dobro smo o tome razmislili, ostajemo na Krešimirovom trgu i to nas neće ništa koštati, tvrdi Kotromanović i dodaje da je nužno da MORH funkcionira na jednom mjestu. Načelnik Glavnog stožera general pukovnik Drago Lovrić dodao je da je oko 240 milijuna kuna uloženo u preseljenje dijelova MORH-a u vojarnu Croatia te da taj novac nije bačen. Riječ je, kazao je, o dijelovima MORH-a koji su radili u neprimjerenim uvjetima. Ustvrdio je da će se povratkom na Krešimirov trg uštedjeti novac i da se oko 75 posto MORH-a ionako tamo nalazi.