c S
Dnevne novosti

Slovenski predsjednik pozvao na što brže formiranje vlade

05.01.2012 07:12 LJUBLJANA, 4. siječnja 2012.(Hina), Slovenski predsjednik Danilo Tuerk u srijedu je političke stranke pozvao na odgovorno ponašanje kako bi se što prije formirala nova vlada, budući da je od prijevremenih parlamentarnih izbora prošao puni mjesec dana.

"Pozivam sve političke čimbenike da postupe odgovorno i omoguće što brže formiranje vlade, na temelju izbornog rezultata. Od prijevremenih izbora prošlo je mjesec dana, a stanje na slovenskoj političkoj pozornici zahtijeva odluke", naveo je Tuerk u srijedu u izjavi za javnost.

Na prijevremenim parlamentarnim izborima održanim 4. prosinca 2011. relativnu većinu u novom parlamentu od 90 zastupnika osvojila je stranka Pozitivna Slovenija koju vodi prijašnji ljubljanski gradonačelnik Zoran Janković.

Vjerojatni mandatar za sastav nove vlade nije međutim u proteklih mjesec dana uspio stvoriti koaliciju koja bi mu zajamčila natpolovičnu većinu u parlamentu, a neke od manjih stranaka iznijele su i ideju stvaranja tehonokratske vlade ili vlade koju bi formirao bivši premijer Janez Janša čija je Slovenska demokratska stranka osvojila dva mandata manje od Jankovićeve.

Špekulacije o tehničkoj vladi ili vladi nacionalnog jedinstva prema ocjeni slovenskog predsjednika ne doprinose donošenju odluka potrebnih za imenovanje novog mandatara i sastavljanje vlade koja se treba suočiti s donošenjem potrebnih odluka, ocijenio je Tuerk u priopćenju za javnost.

Očekuje se da će Tuerk potkraj ovog ili početkom idućeg tjedna nakon konzultacija s političkim strankama donijeti odluku o tome koga predložiti za mandatara nove vlade koji onda mora dobiti natpolovičnu većinu glasova prilikom tajnog glasovanja u parlamentu. Prema nepisanom pravilu i političkoj praksi, očekuje se da će Tuerk za mandatara nove vlade predložiti Zorana Jankovića.

On za siguran izbor prilikom glasovanja u parlamentu uz zastupnika svoje stranke i glasove Socijalnih demokrata (SD) Boruta Pahora, treba glasove još najmanje dviju manjih stranaka.