c S
Dnevne novosti

Novo vijeće ministara BiH do 10. siječnja?

05.01.2012 07:20 SARAJEVO, 4. siječnja 2012.Hina, Šest političkih stranaka iz Bosne i Hercegovine koje su krajem prosinca prošle godine postigle dogovor o uspostavi novog Vijeća ministara do 10. siječnja će usuglasiti imena kandidata za nove ministre kako bi tijekom mjeseca bio dovršen postupak uspostave nove izvršne vlasti u toj zemlji, najavio je predsjednik Glavnog odbora Socijaldemokratske partije BiH (SDP) Damir Hadžić.

"Očekujem da će do 10. siječnja biti poznati svi kandidati za Vijeće ministara BiH", kazao je Hadžić kako ga u srijedu citira sarajevski "Dnevni avaz". Pojasnio je kako u narednim danima neće biti novog sastanka predsjednika šest stranaka nego će oni u bilateralnim konzultacijama dogovoriti kandidate za ministarske pozicije.

Hadžić je podsjetio kako njegovoj i Stranci demokratske akcije (SDA) kao koalicijskim partnerima pripadaju četiri ministarske pozicije a dodao je kako "osim jedne" druge nisu dogovorene. Na neizravan je način potvrdio kako nema dvojbe da će predsjednik SDP BiH Zlatko Lagumdžija biti novi ministar vanjskih poslova.

Sam Hadžić bi pak, kako nagađaju mediji, trebao postati novim ministrom prometa i komunikacija dok bi SDA zadržala ministarstva sigurnosti i obrane u kojima su na čelnim pozicijama i u proteklih pet godina bili njihovi kadrovi. Izvjesnim se čini kako bi aktualni ministar sigurnosti Sadik Ahmetović trebao ostati na toj poziciji dok je još neizvjesno tko će biti ministar obrane.

Strankama iz Republike Srpske prema sporazumu od 28. prosinca pripale su čelne pozicije u ministarstvu financija koje bi trebao preuzeti sadašnji predsjedavajući Vijeća ministara Nikola Špirić iz Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD). Član te stranke Sredoje Nović trebao bi ostati na poziciji ministra civilnih poslova dok bi kandidat Srpske demokratske stranke (SDS) trebao biti na čelu ministarstva vanjske trgovine.

U prvi plan je izbilo ime Mirka Šarovića, gotovo zaboravljenog kontroverznog dužnosnika te stranke koji je bio smijenjen s dužnosti člana Predsjedništva BiH zbog sumnji u umiješanost u ilegalnu trgovinu vojnom opremom s režimom iračkog diktatora Sadama Huseina. Hrvatskim stranaka pripala su ministarstva pravosuđa koje bi trebao nastaviti voditi Bariša Čolak iz HDZ BiH dok bi ministar za izbjeglice trebao postati Damir Ljubić iz HDZ 1990. HDZ BiH već je ranije predložio Vjekoslava Bevandu kao kandidata za mandatara Vijeće ministara.

On je već dobio suglasnost Središnjeg izbornog povjerenstva (SIP) a očekuje se kako će i Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) do kraja tjedna okončati zakonom propisane sigurnosne provjere i također dati "zeleno svjetlo" kako bi Predsjedništvo BiH i službeno moglo proslijediti prijedlog Bevandine kandidature Zastupničkom domu državnog parlamenta.

Kada Zastupnički dom potvrdi Bavandu kao mandatara on treba predložiti sastav Vijeća ministara kojega onda u cijelosti ponovo mora potvrditi parlament. S obzirom da Vijeće ministara BiH ne funkcionira kao klasična vlada, Bevanda nema gotovo nikakvih ovlasti samostalno predlagati ministre već ovisi o kandidatima koje mu nametnu stranke-članice vladajuće koalicije.

Iz Predsjedništva BiH najavljeno je kako predsjedatelj tog tijela Željko Komšić 10. siječnja putuje u posjet Kataru a želja je svih stranaka da proces imenovanja Vijeće ministara bude završen do tog roka kako bi se izbjeglo dalje odugovlačenje cijelog postupka.