c S
Dnevne novosti

Slovenija će svoj pogled na granični spor objaviti u memorandumu

10.01.2012 07:18 LJUBLJANA, 9. siječnja 2012.Hina, Slovensko ministarstvo vanjskih poslova priopćilo je u ponedjeljak da će Slovenija svoj pogled na predmet graničnog prijepora s Hrvatskom koji će se rješavati arbitražom definirati u memorandumu te da je o tome pismeno obavijestilo hrvatsku stranu i Europsku komisiju.
"Hrvatskoj je strani danas upućeno pismo s obaviješću da Slovenija i Hrvatska nisu uspjele detaljno definirati sadržaj spora u roku mjesec dana, kako je to određeno u drugom pasusu 3. članka arbitražnog sporazuma. Slovenija će detaljni sadržaj spora definirati u svom memorandumu koji će arbitražnom sudu prezentirati u skladu sa prvim pasusom 6. članka arbitražnog sporazuma", navedeno je u priopćenju za javnost slovenskog ministarstva vanjskih poslova.

U priopćenju se navodi da je tako Slovenija zaštitila svoj interes glede definiranja predmeta graničnog prijepora o kojemu će odlučivati arbitraža i da je o tome obavijestila Europsku komisiju. Ako Hrvatska odluči da u vezi s predmetom graničnog prijepora prezentira poseban dokument prije dostavljanja svog memoranduma arbitraži, onda i Slovenija pridržava pravo da učini isto, pojašnjava se u priopćenju.

Slovenski ministar vanjskih poslova Samuel Žbogar prošlog se tjedna o postupcima vezanim uz arbitražu konzultirao sa strankama zastupljenim u novom parlamentu, pri čemu su se neke stranke zauzimale da Slovenija svoj pogled na predmet graničnog spora arbitražnom sudu iznese jednostranom izjavom koju će kao dokument predložiti prije dostavljanja memoranduma s argumentima o sporu, za koji je inače rok godinu dana od početka procedura vezanih uz arbitražu.

Slovenski su mediji objavili da je mišljenje ministarstva vanjskih poslova bilo drukčije, naime da bi Slovenija prerano "otkrila karte" ako bi predmet spora definirala već sada i da je to potrebno učiniti tek u memorandumu kojim će arbitražnom sudu prezentirati cjelinu svojih argumenata.

U Bruxellesu će u utorak o postupcima vezanim za arbitražu razgovarati hrvatska ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić, slovenski ministar vanjskih poslova Samuel Žbogar i europski povjerenik za proširenje EU-a Štefan Fuele.