c S
Dnevne novosti

Tribina "EU pokreni se"

10.01.2012 07:22 PULA, 9. siječnja 2012.(Hina), Prva javna tribina o pristupanju Hrvatske Europskoj uniji u sklopu projekta "EU pokreni se!" održana je u Puli.

Na tribini je bilo riječi o onome o čemu se pregovaralo s Europskom unijom, a o sadržaju pristupnog ugovora govorila je Ariana Vela iz Hrvatske udruge poslodavaca. Rekla je kako će se ulaskom u EU ukinuti nulta stopa PDV-a pa će vjerojatno poskupiti kruh, novine i knjige, ali, dodala je, moguće je uvođenje različitih međustopa.

"Smanjila bi se međutim stopa PDV-a u turizmu i povećala granica za ulazak u sustav PDV-a obrtnika i malih poduzetnika", istaknula je Vela. Dodala je i kako će se naši građani nakon ulaska u EU moći zapošljavati u zemljama Unije bez radnih dozvola, a "mogući odljev mozgova iz Hrvatske trebalo bi spriječiti stvaranjem boljih uvjeta rada za naše stručnjake".

"Ulaskom u EU stimulirat će se odlazak u punu starosnu mirovinu, a penalizirati odlazak u prijevremenu. Isto tako, ukinut će se povlaštene mirovine pa bi svi nakon određenog razdoblja odlazili u mirovinu pod jednakim uvjetima", ustvrdila je Vela. Mladima se otvara mogućnost školovanja na europskim sveučilištima, no važno je da se Hrvatska znanost poveže s gospodarstvom kako bi se izvrsnost mogla financirati iz europskih fondova.

"Europa stimulira korištenje obnovljivnih izvora energije, a Hrvatska za to ima puno potencijala, no prije svega treba riješiti političko pitanje otkupa tako proizvedene energije", rekla je Ariana Vela odgovarajući na pitanje nazočnih o financiranju razvoja obnovljivih izvora energije. Ulaskom u Europsku uniju, istaknula je, pojačali bi se mehanizmi kontrole javne nabave, smanjila korupcija te još više otvorilo tržište.

"Imat ćemo mogućnost boljeg plasmana robe i usluga, no s druge strane, to će tržište doći i k nama, što će sigurno dovesti do propasti nekih tvrtki, i to onih koje neće biti dovoljno konkurentne", rekla je Vela. Govoreći o autohtonim domaćim proizvodima, istaknula je kako oni neće nestati ulaskom Hrvatske u EU jer će i dalje biti dopuštena proizvodnja za osobne potrebe, a "za sve namijenjeno tržištu obvezna je deklaracija".

Vela je zaključila da Europska unija nudi velike mogućnosti, a hoće li ih i kako, opredijelimo li se za ulazak, Hrvatska znati iskoristiti, pitanje je znanja, stručnosti i nadasve političke volje. Na javnoj tribini o procesu pregovora Hrvatske za ulazak u EU govorio je Antun Dujmović iz Instituta za međunarodne odnose, koji je istaknuo da je Hrvatska mnogo vremena izgubila 90-ih godina prošlog stoljeća te da je pravi proces počeo početkom 2000. godine.

"Pregovori su trajali gotovo šest godina i mi smo se suočavali s problemima koje države koje su prije nas ušle u Uniju nisu imale", istaknuo je Dujmović i dodao da će Hrvatska 1. srpnja 2013., iako imamo monitoring, sigurno postati članica Europske unije. Na tribini je bilo govora i o korištenju novca iz fondova EU-a te je istaknuto da će se većina novca iz fondova u prvoj godini korištenja iskoristiti za infrastrukturne projekte.

Svrha javnih tribina, koje će se do referenduma o ulasku u Europsku uniju održati u još pet hrvatskih gradova - Rijeci, Zadru, Osijeku, Vinkovcima i Koprivnici, jest objasniti zainteresiranim građanima i predstavnicima drugih sektora učinke pristupanja EU-u.

Tribine organizira konzorcij partnera projekta "EU pokreni se!" – Hrvatska udruga poslodavaca, Udruga gradova RH i Hrvatski savez zadruga uz potporu Delegacije Europske unije u Republici Hrvatskoj i medijsku potporu Hine i "24 sata".

Sudionike javne tribine u Puli pozdravila je zamjenica pulskoga gradonačelnika Vera Radolović, koja je pozvala prisutne da izađu na referendum i glasuju za ulazak Hrvatske u EU jer nemamo alternative.