c S
Dnevne novosti

Haaški sud poklonio knjige Pravnom fakultetu u Zagrebu

11.01.2012 07:12 ZAGREB, 10. siječnja 2012.(Hina), Međunarodni sud za razne zločine počinjene na prostoru bivše jugoslavije (ICTY) u utorak je donirao značajnu količinu pravnih materijala zagrebačkom Pravnom fakultetu, priopćeno je iz tajništva tog suda.

U donaciji, organiziranoj u sklopu Outreach programa Haškog suda, nalazi se veliki broj primjeraka Godišnjaka ICTY-a i Godišnjaka Međunarodnog kaznenog suda te časopisa Australian Review of International and European Law te United States Code Annotated.

U priopćenju se navodi da je donacija dio nastojanja ICTY-a da promiče poštivanje vladavine prava diljem regije te se ocjenjuje da će knjige značajno unaprijediti sposobnost Fakulteta da studentima i pravnicima koji rade u struci pruži obrazovne resurse na polju međunarodnog prava.

"Biblioteka Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu sa zahvalnošću prima donaciju publikacija od Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju, jer smatramo da će unaprijediti izučavanje temeljnih vrijednosti međunarodnog humanitarnog prava kod naših korisnika, od znanstvenika, nastavnika i studenata, do pravnika u praksi", prenose se u priopćenju riječi voditeljice knjižnice Pravnog fakulteta Andreje Horić.

Haaški sud približava se završetku svojeg mandata, podsjeća se u priopćenju, pa Outreach program pojačava napore da sustav međunarodnog pravosuđa i postignuća ICTY-a u sklopu njega učini pristupačnijim i razumljivijim lokalnim zajednicama.

Outreach program utemeljen je 1999. godine kako bi pridonio boljem razumijevanju rada Haaškog suda i njegovog značenja na području zemalja bivše Jugoslavije, a po uzoru na njega i drugi kazneni sudovi uvode slične programe, stoji u priopćenju.