c S
Dnevne novosti

Ministar Kotromanović primio američkog veleposlanika Foleyja

12.01.2012 07:16 ZAGREB, 11. siječnja 2012.(Hina), Ministar obrane Ante Kotromanović primio je veleposlanika Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Republici Hrvatskoj Jamesa B. Foleyja, kojemu je zahvalio na potpori koju SAD pruža Republici Hrvatskoj, ističući kako je SAD naš strateški partner te je izrazio želju da suradnja dviju zemalja u idućem razdoblju bude na još višoj razini.

Ministar Kotromanović rekao je da nova vlada i on kao čelnik Ministarstva obrane imaju jasnu viziju razvoja obrane i prioriteta obrambenog resora, priopćeno je danas iz MORH-a.

Izvijestio je o aktivnostima u radu na novom ustroju MORH-a i njegovu osuvremenjavanju, zatim o radu na novim strateškim dokumentima (Strategija nacionalne sigurnosti, Strategija obrane, Dugoročni plan razvoja te Strateški pregled obrane) te na aktivnostima vezanim uz izmjene zakonske regulative na području obrane.

Veleposlanik Foley čestitao je ministru na imenovanju, ističući da je SAD pružao i da će pružati potporu Hrvatskoj, koja za SAD ima važnu ulogu u regiji.

Posebno je istaknuo da SAD cijeni hrvatski doprinos u misijama ISAF-a u Afganistanu i KFOR-a na Kosovu, napominjući kako SAD sa svojim strateškim partnerima ima odgovornost za globalnu sigurnost iako je suočen s gospodarskim izazovima i proračunskim rezovima u obrani.

Foley je rekao kako vjeruje da te okolnosti neće znatno utjecati na opseg suradnje između SAD-a i Hrvatske na obrambenom planu.

Ministar Kotromanović i veleposlanik Foley razgovarali su i o aktivnostima dviju zemalja u međunarodnim mirovnim misijama te o suradnji dviju zemalja u obrani 2012. godine.