c S
Dnevne novosti

Lagumdžija kandidat za ministra vanjskih poslova BiH

12.01.2012 07:10 SARAJEVO, 11. siječnja 2012.Hina, Predsjedništvo Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine (SDP BiH) u srijedu je donijelo i formalnu odluku da predsjednik te stranke Zlatko Lagumdžija bude kandidat za ministra vanjskih poslova BiH a predsjednik Glavnog odbora SDP-a Damir Hadžić kandidat za ministra prometa i komunikacija.

Nakon sjednice stranačkog vrha SDP-a zatvorene za javnost priopćeno je i kako su ta stranka i Stranka demokratske akcije (SDA) u cijelosti usuglasile raspodjelu ministarskih pozicija koje su im pripale na temelju dogovora šest najvećih parlamentarnih stranaka o uspostavi vladajuće koalicije postignutog 28. prosinca.

To znači da će SDA predložiti kandidate za ministra obrane te za ministra sigurnosti BiH. Kao rezultat razgovora sa SDA, ali i sa HDZ BiH, SDP-u će pripasti i položaji zamjenika ministra sigurnosti, civilnih poslova te vanjske trgovine i ekonomskih odnosa koji će dolaziti iz reda bošnjačkog i hrvatskog naroda, kao i iz reda ostalih, objavio je SDP.

Ostalih pet stranaka još nisu službeno objavile tko su njihovi kandidati za članove novog sastava Vijeća ministara BiH. Zastupnički dom parlamenta BiH u četvrtak će odlučivati o potvrđivanju Vjekoslava Bevande za predsjedatelja Vijeća ministara.

Očekuje se kako će on tu potvrdu dobiti bez poteškoća jer šest stranaka-članica koalicije imaju uvjerljivu većinu u Zastupničkom domu a potporu Bevandi najavile su i neke stranke koje će ostati u oporbi.

Nakon što dobije potporu Zastupničkog doma Bevanda ima rok od mjesec dana da predloži sastav Vijeća ministara kojega onda ponovo potvrđuje parlament. Očekuje se kako bi novo Vijeće ministara BiH moglo preuzeti dužnost do kraja siječnja.