c S
Dnevne novosti

DIP: objava rezultata referenduma

12.01.2012 07:22 ZAGREB, 11. siječnja 2012.(Hina), Državno izborno povjerenstvo (DIP) će na dan održavanja referenduma o pristupanju Hrvatske Europskoj uniji objavljivati podatke o odazivu, a od 20 sati će započeti s objavom nepotpunih privremenih rezultata.

DIP će 22. siječnja, na dan održavanja državnog referenduma na svojoj internetskoj stranici (www.izbori.hr) u 12 i 17 sati objaviti podatke o odazivu birača sa stanjem u 11 i 16 sati, izvijestio je DIP.

Od 20 sati započet će s objavom nepotpunih privremenih rezultata koje će ažurirati svakih deset minuta. Podaci će biti objavljivani po županijama, gradovima i općinama, kao i na razini Republike Hrvatske, a bit će dostupni putem "flash karte" Hrvatske.

Nepotpuni privremeni rezultati bit će iskazani u brojčanom obliku - na način da je vidljiv ukupan broj glasova "za" i "protiv" u odnosu na ukupan broj birača koji su pristupili državnom referendumu.

DIP će na dan održavanja referenduma u 22 sata održati konferenciju za novinare na kojoj će objaviti nepotpune privremene rezultate državnog referenduma.

Odluku o raspisivanju državnog referenduma donio je 23. prosinca prošle godine Hrvatski sabor s pitanjem "Jeste li za članstvo Republike Hrvatske u Europskoj uniji. Hrvatski državljani koji imaju biračko pravo moći će na glasačkom listiću glasovati zaokruživanjem samo jednog od odgovora koji glase "za" i "protiv".

Za odluku o udruživanju Hrvatske s Europskom unijom potrebno je da od ukupnog broja birača koji su pristupili referendumu najmanje 50 posto plus jedan birač glasuju valjanim zaokruživanjem odgovora "za".

Glasovanje će se održati na glasačkim mjestima u Hrvatskoj i inozemstvu.