c S
Dnevne novosti

Pupovac: Povlačenje tužbi "više nego realno"

13.01.2012 07:12 BEOGRAD, 12. siječnja 2012.(Hina), Podpredsjednik Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS) i zastupnik u Saboru Milorad Pupovac za beogradski list "Danas" od četvrtka ocijenio je "više nego realnom" mogućnost povlačenja međusobnih tužbi za genocid Hrvatske i Srbije pred Međunarodnim sudom pravde u Haagu (ICJ), ustvrdivši kako bi to donijelo veliku političku korist i financijsku uštedu i Hrvatskoj i Srbiji.

"Nema sumnje da bi to predstavljalo i veliku političku korist i financijsku uštedu za obje zemlje. Malo je onih koji cijene zemlje koje nisu u stanju na drugačiji način izaći na kraj sa svojom poviješću i koje nastavljaju igru s politikom genocida. Malo je onih u zemlji koji bi, kad bi im se objasnilo, pristali da se golemim državnim novcima plaća takva igra u kojoj bi obje strane prije mogle izgubiti nego li dobiti", rekao je podpredsjenik SDSS-a.

 Pupovac u razgovoru za taj beogradski dnevnik ističe kako bi dogovor o povlačenju tužbi bio najbolje rješenje za obje strane jer bi, kako kaže, predstavljao kraj politike rata s kraja osamdesetih i početka devedesetih godina. "Mogućnost povlačenja tužbi realnija je danas nego što je bila jučer. U Hrvatskoj više nema razlika u stajalištu vlade i predsjednika u svezi s time. Osim toga, interes je Hrvatske da to pitanje ne stoji neriješeno u godini kad se treba ratificirati sporazum o članstvu u Uniji", istakao je Pupovac.

Dodao je kako bi razgovore o povlačenju tužbi trebalo što prije obnoviti i da ohrabruju najave na tu temu, te podsjeća kako su razgovori sa sličnim najavama započeli prije koju godinu, pa su onda zbog političkih okolnosti u Hrvatskoj i u susjednim zemljama prekinuti. Postoje, kaže Pupovac, dvije skupine uvjeta za to da se ta realna mogućnost o povlačenju tužbi i ostvari. "Prvo, potreban je dodatan napredak u utvrđivanju sudbine nestalih, suradnji u suđenju za ratne zločine i dogovor o povratu kulturnog blaga. Ovaj prvi uvjet nije meritum tužbe, ali se može koristiti kao argument o suvišnosti tužbi. Drugo, potreban je politički kontinuitet u svezi s ovim pitanjem i ukupnoj suradnji između dvije zemlje. Predstojeći izbori u Srbiji mogu biti poticaj za taj sporazum, a mogu biti i obeshrabrenje", tvrdi on.

Dogovorom bi se, smatra Pupovac, međusobne tenzije dvije države ne samo smanjile, već se ne bi ni obnovile. "Osim toga, povlačenjem bi se lakše moglo nastaviti sa suočavanjem s ratom u devedesetim. A što se desničarskih reakcija tiče, njih će biti i ovako i onako. Ako bi tužbe ostale, njihove bi reakcije bile još jače", objasnio je.Povlačenju tužbi morao bi, po njegovim riječima, prethoditi ozbiljan razgovor predstavnika obje države, "jer uvjek postoji mogućnost za novim uvjetima koje neka od strana može postaviti". List dodaje kako Pupovac podupire stajališta onih pravnika koji upozoravaju da termin za izvansudski dogovor ističe i da bi problem trebalo rješiti izvan suda, jer tvrdi da ne postoje jasna uporišta koja bi podržala tezu da je genocida u Hrvatskoj bilo. Pupovac tvrdi kako nema uporišta u činjenicama o počinjenju genocida ili genocidnih radnji.

Postoji, kako tvrdi, obilje činjenica koje govore u prilog tome da su počinjena tri dominantna tipa zločina: zločin protiv mira, zločini etničkog čišćenja i prisilnog preseljavanja stanovništva i različiti oblici ratnih zločina. "Za to, mogu reći i na osnovi vlastitih saznanja, ima mnogo dokaza. No smisao ovih tužbi i jest u tome da se te činjenice i na njima zasnovani dokazi ne vide i da se u tu svrhu, kao što je to činjeno krajem osamdesetih i tijekom devedesetih, zloupotrebljava zločin genocida. Iskreno, bio bih najsretniji kad bi se takva politika zloupotrebe zločina genocida sankcionirala i kad bi hrvatska i srpska javnost ustale protiv njih. Kao predstavnik Srba iz Hrvatske mislim da imam pravo to jasno kazati", rekao je Pupovac.