c S
Dnevne novosti

Slovenija: Ni nakon novih konzultacija rješenje nije na vidiku

17.01.2012 07:14 LJUBLJANA, 16. siječnja 2012.Hina, Slovenski predsjednik Danilo Tuerk održao je u ponedjeljak novi krug konzultacija sa strankama o tome kako doći do nove vlade i izbjeći produbljivanje političke krize, no pokazalo se da rješenje još nije na vidiku.

Dajući mu do znanja da ga još uvijek smatra izglednim mandatarom za sastav nove vlade, Tuerk je najprije razgovarao s predsjednikom stranke Pozitivna Slovenija Zoranom Jankovićem kojemu je u srijedu, prilikom tajnog glasovanja u parlamentu, nedostajalo četiri glasa za formiranje vlade lijevog centra.

"Analizirali smo nastalo stanje", rekao je nakon razgovora Janković, dodajući da svojim zastupnicima nikad ne bi zabranio glasovati, kako su to učinile stranke desnice te tako opstrukcijom spriječile da netko od njihovih zastupnika glasuje za Jankovića.O nastaloj situaciji Tuerk je razgovarao i s predsjednikom Slovenske demokratske stranke (SDS) Janezom Janšom, čija stranka u novom parlamentu ima dva mandata manje od Jankovićeve.

I s glasovima "centrističke" Građanske liste, Gregora Viranta, Janša bi imao dva glasa manje od potrebne natpolovične većine koja bi omogućila da on postane mandatar nove vlade, ako bi ga predložio Tuerk ili, što je vjerojatnije, skupina zastupnika. Janša je kazao da mu je Tuerk obrazložio tehničke rokove za formiranje nove vlade i svoje nadležnosti u tom procesu.

Janša tvrdi da ima nacrt koalicijskog ugovora za buduću vladu koji su, uz njegovu stranku, parafirali još i Slovenska pučka stranka (SLS), Građanska lista Gregora Viranta te kršćansko-narodna stranka Nova Slovenija, ali te stranke neće izlaziti s prijedlogom o njemu kao mandataru dok ne dobiju i potpise zastupnika koji bi toj koaliciji omogućili parlamentarnu većinu.

Tri stranke desnog centra imaju sada 44 glasa parlamentarnih zastupnika, jednako koliko formalno imaju i stranke koje podržavaju Jankovićevu ponovnu kandidaturu. Nacrt koalicijskog ugovora Janša je poslao i Demokratskoj stranci umirovljenika (DESUS) te Socijalnim demokratima (SD) Boruta Pahora, ali one još nisu pristale na razgovore o takvoj mogućnosti.

Predsjednik zastupničke skupine Socijalnih demokrata (SD) Janko Veber izjavio je nakon konzultacija kod predsjednika države da ta stranka i dalje podupire Jankovića kao mandatara i da ne žele voditi paralelne razgovore s Janšinim blokom.Tako skoro mjesec i pol nakon parlamentarnih izbora ostaje neizvjesno kakvu će vladu biti moguće formirati, a predsjednik Tuerk održat će krajem ovog ili početkom idućeg tjedna još jedan krug konzultacija o mandataru za njen sastav.

Svoj prijedlog za mandatara, bio to ponovo Janković ili netko drugi, mora parlamentu dostaviti najkasnije sredinom idućeg tjedna. Odlučujuću riječ o tome hoće li prednost za sastavljanje vlade dobiti Janković ili desni centar mogla bi imati Demokratska stranka umirovljenika (DESUS), koja će o tome odlučivati u drugoj polovici tjedna. Od Jankovića očekuje uvjerljive dokaze da, za razliku od prošlotjednog glasovanja, ima dovoljan broj glasova.

Krajem tjedna i Jankovićeva stranka Pozitivna Slovenija imat će svoj kongres na kojemu će odlučiti "kako dalje", najavio je u ponedjeljak Janković. On je nakon prošlotjednog neuspjeha u parlamentu izjavio da bi njegova stranka konstruktivno podupirala reformske poteze buduće vlade čak i kad bi ostala u oporbi.