c S
Dnevne novosti

Amnesty International traži da EU utječe na Mađarsku

17.01.2012 07:12 ZAGREB, 16. siječnja 2012.(Hina), Europska komisija mora se pobrinuti da se novi mađarski ustav i zakoni o medijima usklade s EU-ovim standardima zaštite ljudskih prava, objavio je u ponedjeljak Amnesty International.

Novi ustav koji je stupio na snagu 1. siječnja mogao bi građanima otežati upućivanje žalbe Ustavnome sudu, a diskriminira i LGBTI populaciju u Mađarskoj, a restriktivni medijski zakoni usvojeni krajem 2010. prijete slobodi izražavanja, kaže AI.

"Europska komisija mora temeljitije proučiti mađarski ustav i zakone jer mi strahujemo da bi oni mogli imati teške posljedice za ljudska prava u toj zemlji", rekla je Nicola Duckworth, direktorica programa AI-a za Europu i srednju Aziju. "Sve zemlje EU-a imaju obvezu poštovati ljudska prava".

U prosincu 2011. Viviane Reding, europska povjerenica za pravosuđe, temeljna prava i građanstvo mađarskoj je vladi izrazila zabrinutost zbog nekih dijelova ustava. No AI strahuje da je analiza Europske komisije previše usmjerena na tehničke nedostatke, a ignorira širi negativni utjecaj i ustava i drugih novih zakona na ljudska prava.

Novi zakon o mađarskome Ustavnom sudu, tvrdi AI, građanima Mađarske otežava pristup pravnome lijeku. Građani sad moraju imati zastupnika da bi uložili ustavni prigovor, a pravosudne vlasti imaju diskrecijsko pravo kazniti s 1700 eura one koji "zloupotrijebe pravo na podnošenje tužbe".

Gay populacija mogla bi se suočiti sa širokom diskriminacijom jer novi ustav obitelj definira kao jedinicu "utemeljenu na braku muškarca i žene, ili linearno krvno srodstvo ili skrbništvo". "Ta restriktivna definicija obitelji diskriminira istospolne parove i mogla bi onemogućiti sudove da jednom u budućnosti dopuste proširenje institucije braka i na njih", rekla je Nicola Duckworth.

Središnja kritika zakona o medijima odnosi se na koncentraciju moći nad medijima u Nacionalnome tijelu za medije i infokomunikacije. Organizacije za ljudska prava već su ih napale zbog pristranosti koja bi mogla voditi u "arbitrarnu kontrolu nad procesom izdavanja koncesija".

To je tijelo u prosincu 2011. odlučilo ne dati koncesiju Klubradiju, nezavisnoj radijskoj postaji koja kritizira vladu. Kad mu u veljači istekne koncesija, taj će radio prestati emitirati. "Jedno jedino vladino tijelo sada ima moć da utiša kritične medije u Mađarskoj, a ta je situacija već počela negativno utjecati na slobodu izražavanja", rekla je Nicola Duckworth.

"Europska komisija mora odmah djelovati kako bi mađarska vlada štitila ljudska prava i poduzela reforme nužne da se zakoni o medijima i novi ustav usklade s EU-ovim propisima".