c S
Dnevne novosti

Hrvatska i Slovenija dogovorile se oko arbitara

18.01.2012 07:24 ZAGREB, 17. siječnja 2012.(Hina), Hrvatska i Slovenija dogovorile su se o imenovanju predsjednika i dvaju članova arbitražnog suda, kazali su u utorak u Zagrebu premijer Zoran Milanović i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić.

Vlade Hrvatske i Slovenije dogovorile su se da će predsjednik suda biti Francuz Gilbert Guillaume, a preostala dva člana Nijemac Bruno Simma i Britanac Vaughan Lowe.

"Vrlo ohrabruje činjenica da smo se uspjeli vrlo brzo dogovoriti o ovako delikatnoj stvari", rekao je na konferenciji za novinare Milanović, dodajući da su dogovoru prethodile vrlo intenzivne diplomatske konzultacije.

Hrvatska i Slovenija popis sudaca o Europske komisije dobile su utorak. "Pokazalo se da je bilateralan razgovor važan i ova vlada će ga nastaviti razvijati. Hrvatska i Slovenija napravile su prvi važan korak u uspostavi međunarodne arbitraže", rekla je Pusić.

Po arbitražnom sporazumu, slovensko-hrvatsku granicu trebala bi odrediti petorica arbitara od kojih svaka od zemalja imenuje po jednog suca, a preostalu trojicu zajedničkim dogovorom s popisa Europske komisije.

Dvije su države već predložile po jednog svog arbitra, Hrvatska Budislava Vukasa, a Slovenija Jerneja Sekoleca.