c S
Dnevne novosti

Švedski ministar Bildt sa saborskim zastupnicima

19.01.2012 07:16 ZAGREB, 18. siječnja 2012.(Hina), Švedski ministar vanjskih poslova Carl Bildt razgovarao je u srijedu u Zagrebu sa saborskim zastupnicima Gordanom Jandrokovićem i Andrejem Plenkovićem o završnoj fazi pristupanja Hrvatske Europskoj uniji i prognozama za nadolazeći referendum o tom pitanju, priopćeno je iz Sabora.

Odgovarajući na pitanje ministra Bildta, Jandroković je izrazio uvjerenje da će hrvatski građani odabrati europsku budućnost. Uostalom, naglasio je, i posljednja istraživanja javnog mijenja govore o potpori od 60% građana RH za pristupanje Europskoj uniji.

U razgovoru su razmijenjena iskustva obiju zemalja u tom procesu, a zastupnik Jandroković posebno je zahvalio Carlu Bildtu na njegovom osobnom zalaganju i potpori Hrvatskoj na putu prema EU.

Zastupnici su se osvrnuli i na rastući skepticizam, posebno u odnosu na ekonomsku krizu koja pogađa Europu. Ipak, obostrano je zaključeno kako je Europska unija okruženje koje pozitivno utječe na gospodarska kretanja.

Na sastanku je bilo riječi i o pripremama za predstojeću fazu, ratifikaciju Sporazuma o pristupanju u parlamentima zemalja članica.

Razgovarajući o razdoblju nakon ulaska u Europsku uniju, Gordan Jandroković rekao je da će Hrvatska i dalje podupirati europsku perspektivu susjednih zemalja.