c S
Dnevne novosti

Sabor o izvješću o pristupanju EU

19.01.2012 07:22 ZAGREB, 18. siječnja 2012.Hina, Zastupnici Hrvatskog sabora s radom nastavljaju raspravom o Vladinoj Informaciji o tijeku i rezultatima pregovora o pristupanju Republike Hrvatske Europskoj uniji.

U informaciji se, među ostalim, podsjeća da je Hrvatska zahtjev za članstvom podnijela 21. veljače 2003. godine, da su pregovori o pristupanju formalno započeli 3. listopada 2005. u Luxembourgu, a formalno završeni na sastanku Međuvladine konferencije o pristupanju Republike Hrvatske Europskoj uniji, u Bruxellesu, 30. lipnja prošle godine.

Rezultati pregovora o pristupanju odnosno uvjeti pod kojima Hrvatska pristupa Uniji sadržani su u tekstu Ugovora o pristupanju Republike Hrvatske Europskoj uniji koji je potpisan u Bruxellesu 9. prosinca prošle godine.

Konačnu odluku o pristupanju donijet će građani na referendumu, a Hrvatski sabor je 23. prosinca prošle godine donio Odluku o raspisivanju državnog referenduma o pristupanju Republike Hrvatske Europskoj uniji, koji će se održati u nedjelju, 22. siječnja.

Odluka o udruživanju Hrvatske donosi se na referendumu većinom glasova birača koji su pristupili referendumu, a ako ishod referenduma bude pozitivan vlada upućuje Saboru Prijedlog zakona o potvrđivanju Ugovora o pristupanju za koji je potrebna dvotrećinska većina glasova svih zastupnika.

Nakon toga slijedi polaganje isprave o ratifikaciji Republike Hrvatske što predstavlja konačan pristanak Hrvatske da će biti vezana Ugovorom o pristupanju. Hrvatska postaje članicom EU stupanjem Ugovora o pristupanju na snagu nakon što ga ratificira svih 27 država članica.