c S
Dnevne novosti

Dodik i Bosić usuglasili kandidate za Vijeće ministara

23.01.2012 07:12 SARAJEVO, 22. siječnja 2012.Hina, Političke stranke iz Republike Srpske koje trebaju činiti novu vladajuću koaliciju na razini Bosne i Hercegovine u nedjelju su dogovorile kandidate za budući sastav Vijeća ministara BiH.

Na sastanku predsjednika Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorada Dodika i Srpske demokratske stranke (SDS) Mladena Bosića u Banjoj Luci dogovoreno je kako će dosadašnji predsjedatelj Vijeća ministara Nikola Špirić (SNSD) preuzeti ministarstvo financija, dok će Sredoje Nović ostati na poziciji ministra civilnih poslova.

Kandidat SDS-a za poziciju ministra vanjske trgovine je Mirko Šarović, nekadašnji predsjednik RS i član Predsjedništva BiH koji je 2004. godine smijenjen s dužnosti odlukom tadašnjeg Visokog predstavnika Paddyja Ashdowna zbog umiješanosti u ilegani izvoz oružja u Irak. Dodik i Bosić izjavili su kako očekuju da nitko neće osporavati njihove kandidate za ministarske pozicije jer ni oni nisu dovodili u pitanje kandidate drugih stranaka.

"Uostalom, Vijeće ministara se sastavlja a ne bira", rekao je Dodik. Potvrdio i je ranije izneseno stajalište kako će prije uspostave Vijeća ministara inzistirati da se u državnom parlamentu usvoji proračun te zakon o popisu stanovništva i sustavu državne pomoći. Dodik tvrdi kako je riječ o paketu u kojemu je povezano rješavanje svih ovih pitanja.

Dodik i Bosić najavili su i kako će zbog slučaja "Dobrovoljačka", odnosno odluke o prekidu istrage protiv četrnaest bivših visokih političkih, vojnih i policijskih dužnosnika Republike BiH koje se sumnjičilo da su organizirali napad na kolonu JNA u Sarajevu u svibnju 1991. godine, zatražiti od parlamenta BiH donošenje zakona kojim bi se ukinuli Sud i Tužiteljstvo BiH. Dodik je ponovo ustvrdio kako su ta pravosudna tijela nezakonita jer nisu predviđena ustavom iz Daytona.