c S
Dnevne novosti

SAD očekuje ratifikaciju pristupnog ugovora Hrvatske i EU

24.01.2012 07:20 WASHINGTON/ZAGREB, 24. siječnja 2012.Hina, Američki State Department u ponedjeljak je čestitao Hrvatskoj na uspješnoj provedbi referenduma o priključivanju Europskoj uniji, te izrazio očekivanje u punu ratifikaciju hrvatskog pristupnog sporazuma u postupku koji slijedi u parlamentima zemalja članica EU.

"Prije svega čestitamo Hrvatskoj na glasanju 22. siječnja. To će omogućiti Hrvatskoj da krene dalje i ratificira svoj pristupni sporazum s EU od 9. prosinca 2011.", rekla je ponedjeljak glasnogovornica State Departmenta Victoria Nuland na brifingu za novinare.

Nedjeljnji referendum označava novi korak na uspješnom putu Hrvatske prema EU, rekla je Nuland, dodajući kako je "Hrvatska zadnjih godina obavila puno napornog posla i uspješno provela reforme" te ispunila kriterije za članstvo. "Odajemo priznanje Hrvatima na tom uspjehu i očekujemo punu parlamentarnu ratifikaciju sporazuma", rekla je Nuland.

Na pitanje o učinku hrvatskog pristupanja EU na regiju, glasnogovornica američke diplomacije je kazala kako se u Državnom tajništvu nadaju da će to dati "veliki poticaj" drugim balkanskim zemljama u njihovim nastojanjima da postanu članice Europske unije.

"Znate da su Sjedinjene Države desetljećima podupirale sve veću integraciju balkanskih zemalja u europske institucije. Nadajmo se da će to dati veliki poticaj drugim balkanskim zemljama u njihovim aspiracijama da se pridruže EU", rekla je Nuland.

Napominjući kako Bruxelles danas ima "prilično oštre standarde" za pridruživanje, Nuland je istakla kako SAD ohrabruje zemlje jugoistične Europe da nastave suradnju s EU kako bi ispunile te visoke standarde.

Vodeći američki mediji u ponedjeljak su izvijestili o uspjehu hrvatskog referenduma o članstvu u EU, ističući da je uz dvotrećinsku većinu glasova "za" zabilježen i izrazito nizak odziv za tako ključno plebiscitarno izjašnjavanje o budućnosti zemlje.

"Unija za čije su pridruživanja Hrvati glasali puno je različitija od one za koju je zemlja počela pregovore prije šest godina. Tada je Unija izgledala kao obećanje prosperiteta. Sada je to daleko od zajamčenog", ističe u svom izvješću The Washington Post.