c S
Dnevne novosti

Hrvatski sabor o ukidanju povlaštenih mirovina

25.01.2012 07:18 ZAGREB, 24. siječnja 2012.(Hina), Hrvatski sabor zasjedanje nastavlja raspravom o izmjenama Zakona o pravima i dužnostima zastupnika u Hrvatskom saboru, kojima se zastupnicima, sucima Ustavnog suda i glavnom državnom revizoru ukidaju tzv. povlaštene mirovine, pa bi oni ubuduće pravo na mirovinu ostvarivali kao i ostali građani, prema Zakonu o mirovinskom osiguranju.

Osim što se spomenutim dužnosnicima ukidaju posebni uvjeti za odlazak u mirovinu, predloženim se izmjenama ukida i pravo po kojem su dosad imali pravo na najvišu mirovinu, onu iznad 17.000 kuna, koja je dvostruko viša od najveće dopuštene mirovine svih ostalih građana. Na mirovine saborskih zastupnika, sudaca Ustavnog suda i glavnog državnog revizora zato se više ne bi primjenjivale odredbe Zakona o najvišoj mirovini po kojima su mogli ostvarivati pravo na najvišu mirovinu iznad 17.000 kuna za 40 godina radnog staža. Ubuduće će najviša mirovina iznositi najviše 8.872 kune za 40 godina radnog staža, kao i kod ostalih osiguranika.

Ukidanje povlaštenih mirovina bilo je jedno od glavnih predizbornih obećanja Kukuriku koalicije, a zakonske izmjene kojima to obećanje kani i ostvariti prošloga je tjedna uputila u hitnu saborsku proceduru. Premijer Zoran Milanović tada je izjavio kako je riječ o malim uštedama, ali da će se ukidanjem povlaštenih mirovina otkloniti "kamenčić u cipeli" koji je smetao većinu ljudi. Nije se složio s postupcima sedmero oporbenih zastupnika iz aktualnog saziva Sabora koji su podnijeli zahtjev za umirovljenjem na samo jedan dan kako bi, prije njegova ukidanja, ostvarili pravo na povlaštenu mirovinu.

No, i zastupnik IDS-a Damir Kajin potom je najavio kako namjerava podnijeti zahtjev za povlaštenu mirovinu, zbog čega je premijer Milanović, budući da je IDS stranka vladajuće koalicije, izrazio žaljenje. Potpredsjednik Sabora i HDZ-a Vladimir Šeks prošloga je tjedna ocijenio kako predsjednika države Ivu Josipovića ne bi trebalo izuzimati iz kruga dužnosnika za koje se najavljuje ukidanje povlaštenih mirovina, već da bi jednak tretman morao vrijediti za sve dužnosnike.

Da svi dužnosnici u vladinom prijedlogu nisu jednako tretirani rekla je i potpredsjednica Sabora Jadranka Kosor kada se u ime HDZ-a usprotivila zahtjevu vladajućih da se izmjene Zakona o pravima i dužnostima zastupnika u Hrvatskom saboru rasprave po hitnom postupku. No, vladajuća većina je HDZ-ov zahtjev odbila, pa će zastupnici taj zakonski prijedlog raspraviti po hitnom postupku.