c S
Dnevne novosti

Policija: građani mogu biti korisni u razotkrivanju razbojnika

25.01.2012 07:03 ZAGREB, 24. siječnja 2012.(Hina), Zagrebačka policija pozvala je u utorak svjedoke razbojstava da joj pomognu u razotkrivanju počinitelja tih kaznenih djela kojih je lani počinjeno 798, od čega je razriješeno njih 31,4 posto.

Pomoćnik načelnika zagrebačke kriminalističke policije Damir Maračić rekao je na konferenciji za novinare da građani mogu biti izvor korisnih podataka koji mogu pridonijeti razotkrivanju razbojnika i većoj sigurnosti. Pritom je istaknuo kako se građani ne moraju bojati da će im zbog njihove pomoći biti otkriven identitet jer se korisne informacije mogu dojaviti i anonimno.

Lani su najčešće mete razbojnika bile kladionice, obiteljske kuće, benzinske postaje, kiosci i prodavaonice. Statistika pokazuje da je za prodavače u kioscima i prodavaonicama najopasnija srijeda jer se taj dan događa najviše razbojstava, rekla je načelnica odjela prevencije Marija Goatti-Matijević. Lani je bilo više razbojstava u centrima za otkup plemenitih kovina, ali je većina tih slučajeva razriješena.

Policija je pozvala ustanove i tvrtke da više ulažu u zaštitu jer se time smanjuje opasnost od razbojstava. Upute o tome kako se zaštititi od napada razbojnika dostupne su na policijskim letcima i internetskim stranicama, a savjet se može dobiti i u Informativnom centru za prevenciju na Savskoj cesti.