c S
Dnevne novosti

ICTY pozvao RH da se očituje o Karadžićevu zahtjevu

26.01.2012 07:16 ZAGREB, 25. siječnja 2012.Hina, Haaški je sud u srijedu pozvao Hrvatsku da se u roku od 14 dana očituje o nedavnom zahtjevu bivšeg predsjednika Republike Srpske Radovana Karadžića za izdavanjem subpoene bivšem pomoćniku ministra obrane Vladimiru Zagorcu za razgovor s njegovim pravnim zastupnikom, objavio je ICTY.

Karadžić, kojemu se pred Međunarodnim sudom za zločine počinjene na prostoru bivše Jugoslavije sudi za genocid u BiH, zahtjev za razgovorom njegova zastupnika sa Zagorcem podnio je 10. siječnja ove godine.

Razgovor bi se trebao održati početkom ožujka u zatvoru u kojem Zagorec služi kaznu. Karadžić tvrdi da je Zagorec, koji je odbio dobrovoljno razgovarati s predstavnicima njegove obrane, bio izravno uključen u dogovore oko slanje oružja iz Irana preko Hrvatske za bosanske muslimane tijekom 1994-95 godine.

Zagorec je tijekom 1994. i 1995. godine obavljao dužnost pomoćnika ministra obrane za nabavu, proizvodnju i opskrbu. Karadžić tvrdi da su u tom razdoblju tisuće tona pješačkog oružja i drugog oružja krijumčarene iz Irana i drugih islamskih zemalja vojsci bosanskih muslimana preko Hrvatske te da je "mnogo od toga oružja završilo u tzv. zaštićenim zonama u Srebrenici i Žepi gdje je korišteno za napade i ubijanje srpskih civila u okolnim selima".

Karadžić navodi da je razgovor sa Zagorcem nužan zbog toga što takve informacije nije dobio u svom ranijem razgovoru s bivšim ravnateljem HIS-a Miroslavom Tuđmanom. Zagorec je u Hrvatskoj na odsluženju sedmogodišnje kazne nakon što je osuđen zbog zlouporabe položaja i ovlasti, odnosno krađe dragulja iz Ministarstva obrane.

Osuđen je jer je 2000., odlazeći s dužnosti pomoćnika ministra obrane, iz sefa ministarstva odnio torbu s draguljima. Nakon pravomoćne presude u slučaju "dragulji" nekad najodlikovaniji hrvatski general ostao je bez čina i odličja.