c S
Dnevne novosti

Holy: novi Zakon o otpadu, korupcija u sustavu vezanom uz otpad i u fondu

30.01.2012 07:22 ZAGREB, 27. siječnja 2012.(Hina), Ministrica zaštite okoliša i prirode Mirela Holy rekla je kako je prva stvar s kojom idu promjena sustava vezanog uz otpad, da već rade na smjernicama za izradu novog Zakona o otpadu jer je stari kompliciran i nelogičan u nekim dijelovima te je izrazila sumnju u korupciju u sustavu gospodarenja te zbrinjavanja otpada.

"Moramo u naše zakonodavstvo implementirati novu okvirnu direktivu o otpadu", poručila je ministrica Holy na prvoj konferenciji za novinare u ministarstvu otkako je preuzela tu dužnost, dodajući da će, osim toga, ići i s nekim drugim izmjenama.

Zakonom je već regulirano da bi se odvoz otpada trebao obračunavati na temelju količine, ali to se u cijelom nizu jedinica lokalne samouprave još ne provodi, rekla je. Istaknula je kako je Zakon o otpadu "dosta kompliciran i nelogičan u nekim dijelovima, što je i dovelo do situacije gdje možemo sumnjati na određene koruptivne stvari u vezi sa samim sustavom gospodarenja i zbrinjavanja otpada".

Najavila je kako tu namjeravaju provesti velike promjene zato što smatraju da je otpad iznimno korisna sirovina i da je šteta da ga jedna država ne tretira kao sirovinu, nego kao smeće.

Istaknula je da je s tim u vezi i promjena podzakonskih akata koji se vezuju uz sustav gospodarenja otpadom, pa i u posljednje vrijeme često spominjan Pravilnik o ambalaži i ambalažnom otpadu koji je, kako je rekla, nažalost, od početka primjene 2005. do danas akumulirao više od 750 milijuna kuna gubitka u Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

"Naravno da mi takvu situaciju ne možemo više dopustiti, tako da će cjelokupni sustav gospodarenja ambalažnim otpadom biti temeljito pretresen i promijenjen", poručila je ministrica Holy. Najavila je da se Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost kao financijska institucija definitivno više neće više baviti gospodarenjem ambalažnim otpadom kao operativno tijelo zato što je to "potpuno neadekvatno i nakaradno, i to se jednostavno ne smije više dopustiti".

Na pitanje je li istražila poslovanje fonda ako je bilo kriminalnih radnji i kakve su njezine dosadašnje spoznaje, ministrica je odgovorila kako se ona kao predstavnica izvršne vlasti ne smije miješati se u rad pravosuđa i komentirati ga. "Ja mogu samo reći ona saznanja koja sam dobila na kraju krajeva i iz samih medija, a to je da se po pitanju pravilnika navodno vode istražne radnje", dodala je.

Na pitanje hoće li na osnovi dokumentacije koju je dobila podnijeti kaznene prijave, ministrica je odgovorila da u fondu "već kampiraju DORH i USKOK i češljaju svu dokumentaciju". Dodala je da je ona već podnijela kaznenu prijavu protiv bivših dužnosnika u Ministarstvu zaštite okoliša, pa i čelnika fonda kad je riječ o sanaciji "Salonita", i tu je kaznenu prijavu DORH odbacio iako je "nakon par mjeseci po istim osnovama on počeo postupati sam po tom pitanju".