c S
Dnevne novosti

Ljubljana obavijestila o imenovanju arbitra

31.01.2012 07:22 LJUBLJANA, 30. siječnja 2012.Hina, Slovenija je u ponedjeljak i službeno potvrdila stručnjaka za međunarodno pravo Jerneja Sekoleca kao svog nacionalnog arbitra za peteročlani arbitražni sud koji će rješavati granični prijepor s Hrvatskom.

Slovensko ministarstvo vanjih poslova objavilo je u ponedjeljak poslije podne da je o imenovanju Sekoleca već izvijestilo Europsku komisiju i Hrvatsku, držeći se tako 15-dnevnog roka u kojemu Ljubljana i Zagreb moraju u arbitražu imenovati svoje arbitre nakon što su se usuglasili o trojici arbitara s popisa Europske komisije.Hrvatska i Slovenija su se 17. siječnja usuglasile o imenovanju predsjednika i dvaju članova arbitražnog suda: Francuza Gilberta Guillaumea te Nijemca Brunaa Simme i Britanca Vaughana Lowea.

To su pozdravile obje vlade, ocijenivši da je tako napravljen prvi važan korak u uspostavi i početku djelovanja međunarodne arbitraže koja će odlučivati o rješavanju dugogodišnjeg graničnog prijepora između dviju država.Hrvatska je vlada u listopadu prošle godine za hrvatskog nacionalnog arbitra odredila međunarodnog pravnog stručnjaka Budislava Vukasa, o čemu također u roku treba obavijestiti Europsku komisiju i Sloveniju.

U Ljubljani navode da službenu potvrdu o Vukasovu imenovanju nisu dobili.Slovenski stručnjak za pomorstvo Marko Pavliha predložio je nedavno da Slovenija zatraži izuzeće Vukasa bude li i službeno imenovan kao hrvatski nacionalni arbitar, jer se navodno već ranije izjašnjavao o prirodi graničnog prijepora i granici na moru, te smatra da zbog toga u postupku ne bi mogao biti nepristran.

U razgovoru za ljubljansko "Delo" od subote slovenski ministar vanjskih poslova Samuel Žbogar izjavio je da su takva razmišljanja "legitimna" i da je zahtjev za izuzeće nekog od arbitara predviđen arbitražnim sporazumom, ali se o zahtjevu za Vukasovo izuzeće nije želio preciznije izjasniti.