c S
Dnevne novosti

Armenski genocid: francuski ustavni sud razmatra tužbu

01.02.2012 07:08 PARIZ, 31. siječnja 2012.(Hina/AFP), Francuski ustavni sud zaprimio je u utorak tužbe senatora i zastupnika protiv zakona kojim se kažnjava nijekanje genocida iz 1915. nad Armencima, što ga je francuski parlament prihvatio 23. siječnja te izazvao krizu s Turskom.

Potpise na tužbu stavila su 72 senatora od potrebnih 60 da bi tužba bila prihvaćena. Njihovu inicijativu pozdravio je turski premijer Recep Tayyip Erdogan.

Francuski ustavni sud može zabraniti zakon koji ocijeni protivnim ustavu na zahtjev 60 zastupnika Nacionalne skupštine, 60 senatora, na zahtjev predsjednika republike, predsjednika Nacionalne skupštine ili Senata.

Tužba je prekinula primjenu zakona koja je trebala nastupiti u roku od dva tjedna nakon prihvaćanja teksta, a Ustavni sud dužan je odlučiti u roku od mjesec dana.

Prihvaćanje zakona o kažnjavanju nijekanja genocida što ga je Otomansko Carstvo počinilo nad 1,5 milijuna Armenaca tijekom Prvog svjetskog rata, izazvalo je krizu s Turskom koja je prekinula vojnu i političku suradnju te najavila nove mjere ako zakon potpiše francuski predsjednik Nicolas Sarkozy.

Turska je važan gospodarski partner Francuske. U 2010., razmjena dviju zemalja iznosila je 11,7 milijarda eura. Oko 400 francuskih poduzeća djeluje u Turskoj i 11,5 milijarda eura iznos je izravnih francuskih ulaganja.