c S
Dnevne novosti

Šprem s estonskim veleposlanikom

01.02.2012 07:22 ZAGREB, 31. siječnja 2012.(Hina), Predsjednik Hrvatskog sabora Boris Šprem primio je u nastupni posjet veleposlanika Republike Estonije Priita Palluma s kojim je razgovarao o predstojećem posjetu predsjednice estonskog parlamenta Hrvatskoj Ene Ergma, koji se očekuje krajem veljače ove godine, i intenzivnijoj suradnji dviju država u svjetlu ulaska Hrvatske u Europsku uniju, priopćeno je iz Ureda predsjednika Sabora.

Veleposlanik Pallum je predsjedniku Sabora prenio čestitke predsjednice estonskog parlamenta povodom pozitivnog ishoda referenduma za članstvo Republike Hrvatske u Europskoj uniji i izrazio uvjerenje da su "sada uklonjene sve prepreke na putu prema EU".

Kazao je da Estonija želi s Hrvatskom podijeliti svoja iskustva iz članstva u EU i ponudio stručnu pomoć. Ocijenivši bilateralne odnose vrlo dobrima, ali nedovoljno razvijenima na gospodarskom planu, Šprem je izrazio uvjerenje da postoji obostrani interes za njihovo unaprjeđenje.

Zahvalivši na estonskom doprinosu u vezi s hrvatskim članstvom u EU potvrdio je da je Hrvatska i dalje zainteresirana za estonska iskustva iz članstva u EU, naročito u okviru parlamentarnog rada, kao i iz razvoja informatičkog društva te za suradnju na području znanosti, tehnologije i visokog obrazovanja.

Dvojica dužnosnika su se suglasila da Hrvatska, kao buduća članica Europske unije, može očekivati povećani priljev stranih investicija. Istaknuta je važnost investiranja u proizvodnju, ali i informatičke te nove tehnologije kao što su nanotehnologije, prema priopćenju.