c S
Dnevne novosti

Sindikat: imenovanje rukovodećih službenika i dalje bez kriterija

01.02.2012 07:24 ZAGREB, 31. siječnja 2012.(Hina), Sindikat državnih službenika i namještenika Hrvatske upozorio je da bi zbog nezakonite uredbe bivše Vlade uskoro ponovno moglo uslijediti imenovanje rukovodećih službenika bez prethodne provjere njihova znanja i vještina.

Rukovodeće službenike, kao i dužnosnike, imenuje Vlada na prijedlog ministra, a provjera znanja i sposobnosti i vještina i nadalje se provodi razgovorom s čelnikom središnjeg tijela državne uprave. Za ostale službenike provodi se testiranje iz općih i posebnih propisa, izradom praktičnog rada i razgovorom pred višečlanom komisijom.

Sindikat je zbog toga što se hijerarhijski najviši i najodgovorniji rukovodeći službenici u državnoj upravi imenuju nakon razgovora (intervjua), Ustavnom sudu u veljači prošle godine uputio prijedlog za ocjenu ustavnosti i zakonitosti Uredbe o raspisivanju i provedbi javnog natječaja i internog oglasa u državnoj službi.

Sve to se događa usprkos činjenici da Zakon o državnim službenicima propisuje kako se izbor kandidata u postupku javnog natječaja obavlja na temelju rezultata provjere znanja, sposobnosti i vještina te rezultata u dosadašnjem radu, koji se utvrđuju putem testiranja i intervjua.

No, bivša je Vlada usprkos tome donijela uredbu kojom "pojednostavljuje" natječaj za rukovodeće službenike, a po novom to su npr. glavni tajnik ministarstva i državnog ureda, zamjenik predstojnika državnog ureda, zamjenik ravnatelja državne upravne organizacije i dr., tako što se testiranje, provjera posebnih znanja i vještina, bodovanje i rangiranje kandidata na njih ne odnosi.

Kako nakon prvog vala imenovanja dužnosnika na položaje zamjenika ministara i pomoćnika ministara slijedi drugi val u kojem će se u postupku natječaja imenovati najviši rukovodeći službenici u državnoj službi, sindikat je od ministra uprave Arsena Bauka i Vlade zatražio da nezakonitu uredbu izmijeni tako što će se i od najodgovornijih dužnosnika tražiti provjera znanja kakvoj se podvrgava svaki budući administrativni referent u državnoj upravi.

Činjenica da se za najviše rukovodeće službenike raspisuju javni natječaji sama po sebi ne garantira da će se i zaposliti najbolji kandidati, posebice ako su izuzeti od postupka testiranja, a Vlada će teško izbjeći optužbe za pristrano, političko i neobjektivno kadroviranje ako glavne rukovoditelje bude zapošljavala temeljem razgovora u četiri oka, ističe sindikat.