c S
Dnevne novosti

Pusić: slovačka ratifikacija je važna poruka za Hrvatsku

02.02.2012 07:18 ZAGREB, 1. veljače 2012.(Hina), Slovačka je prva zemlja članica EU-a koja je potvrdila u parlamentu hrvatski Ugovor o pristupanju Europskoj uniji i to je vrlo važna i pozitivna poruka za Hrvatsku, ocijenila je u srijedu u Zagrebu hrvatska ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić.

"Veliko mi je zadovoljstvo i čast obavijestiti da je slovački parlament ratificirao pristupni ugovor RH-EU. Slovačka je prva zemlja članica Europske unije koja je potvrdila hrvatski pristupni ugovor", rekla je Pusić na konferenciji za novinare povodom ovog događaja kojoj je nazočio i slovački veleposlanik u Zagrebu Roman Supek.

"Ovo je za nas vrlo značajna poruka i vrlo značajan događaj i svakako jedna vrlo pozitivna poruka prijateljstva Slovačke", kazala je. Ministrica je zahvalila parlamentu, vladi i ministarstvu vanjskih poslova Slovačke na čelu s ministrom Mikulašom Dzurindom, kao i slovačkom veleposlaniku, koji je također "pridonio ovoj lijepoj za nas, vrlo značajnoj gesti".

Pusić je istaknula da je slovački parlament jednoglasno potvrdio hrvatski Ugovor o pristupanju. Na pitanje očekuje li probleme s ratifikacijom u drugim članicama EU-a, a posebice u Nizozemskoj, Pusić je kazala kako ne očekuje probleme u drugim članicama. Najavila je da bi idućeg mjeseca nizozemski ministar vanjskih poslova Uri Rosenthal trebao doputovati u posjet Hrvatskoj.

Ministrica se osvrnula i na svoj jučerašnji posjet Beogradu gdje je prvi put sudjelovala na neformalnom sastanku ministara vanjskih poslova zemalja sudionica Procesa suradnje u jugoistočnoj Europi (SEECP), u okviru predsjedanja Srbije ovom regionalnom inicijativom.

Tema je bila prekogranična suradnja i regionalna suradnja u sprječavanju kriminala, a razgovaralo se i o drugim bilateralnim i multilateralnim pitanjima, rekla je Pusić koja se u Beogradu sastala sa svojim srbijanskim kolegom Vukom Jeremićem i predsjednikom Borisom Tadićem.

S Jeremićem je razgovarala o srbijanskim izgledima za dobivanje statusa kandidata za članstvo Srbije u EU-u. "Hrvatski je stav da se nadamo da će se pronaći način kako da se ti preduvjeti (za dobivanje statusa kandidata) ispune i da će Srbija dobiti status kandidata. Smatramo da bi bilo dobro i za Srbiju, ali i za regiju da Srbija bude u poziciji da može dobiti status kandidata kada se o tome bude odlučivalo u ožujku", rekla je Pusić.