c S
Dnevne novosti

Treća obljetnica primjene instituta besplatne pravne pomoći

02.02.2012 07:22 ZAGREB, 1. veljače 2012.(Hina), U povodu treće obljetnice primjene Zakona o besplatnoj pravnoj pomoći održana je konferencija u sklopu Twinning light projekta "Unaprjeđenje sustava besplatne pravne pomoći" na kojoj je istaknuto da je u tom razdoblju povećan broj zahtjeva za besplatnom pravnom pomoći.

Zamjenica ministra pravosuđa Sandra Artuković-Kunšt istaknula je da je sustav besplatne pravne pomoći "korak prema funkcioniranju Hrvatske kao pravne države" i omogućava svakom građaninu pristupanje sudu i zaštitu prava.

Napomenula je da se u protekle tri godine vidi porast broja zahtjeva za besplatnom pravnom pomoći, pa je tako u 2009. podneseno 3800 zahtjeva, od kojih je pozitivno riješeno 2900, a odbijeno 895, 2010. zaprimljeno je 4200 zahtjeva, pozitivno riješeno 3500 i odbijeno 619, a prošle godine podneseno je gotovo 6000 zahtjeva, 5500 je odobreno, a odbijen je 481 zahtjev.

Sustav besplatne pravne pomoći otvoren je za sve građane, a ne samo za neke, rekla je zamjenica ministra pravosuđa Sandra Artuković-Kunšt. Kristian Turkalj iz Ministarstva pravosuđa rekao je da se besplatna pravna pomoć uglavnom odnosi na građansko i upravno pravo te upravne postupke.

Procjenjuje se imovinsko stanje prema određenim kriterijima, kao i prihodi, ali i specifičnost sudskog postupka, objasnio je. Zahtjevi za besplatnom pravnom pomoći podnose se uredima državne uprave u županijama, a budu li odbijeni, građani se mogu žalbom obratiti Ministarstvu pravosuđa. Odvjetnici rade po načelu solidarnosti s tarifom smanjenom 50 posto, rekao je Turkalj.

Dopredsjednik Hrvatske odvjetničke komore (HOK) Mladen Klasić rekao je da je komora zatražila ocjenu ustavnosti Zakona o besplatnoj pravnoj pomoći pa su novelama uklonjeni mnogi problemi. Po njegovim riječima, HOK pruža besplatnu pravnu pomoć i izvan okvira tog zakona, primjerice kad je u pitanju uzdržavanje djece, a stradalnici Domovinskog rata zastupaju se apsolutno besplatno i odvjetnici rade "pro bono".

Takvih je predmeta u protekle tri godine bilo više od 3000, što nije zanemarivo, rekao je Klasić. Na pitanje o odbijanju besplatnog zastupanja Klasić je odgovorio kako se to, osim s obzirom na imovinsko stanje, odnosi na postupke u kojima stranka nema izgleda za dobivanje spora. Na pitanje koji su najčešći problemi hrvatskih građana koji ne mogu platiti odvjetnika, odgovorio je kako se povećava broj predmeta koji se odnose na radni odnos.

Projekt "Unaprjeđenje sustava besplatne pravne pomoći" zajednički provode Hrvatska i Litva, a financiran je u sklopu pretpristupne pomoći Europske unije IPA 2009 programa za Hrvatsku. Zamjenik litavskog ministra pravosuđa Tomas Vaitkevičius istaknuo je da će razmjena pozitivne prakse i iskustava definitivno poboljšati sustav besplatne pravne pomoći.

Sustav se ne bi trebao promatrati kao iskorištavanje proračuna jer država ima i te kakve koristi u, primjerice, skraćivanju sudskih postupaka uz pomoć besplatnih pravnih savjetnika. Naglasio je važnost harmonizacije sustava besplatne pravne pomoći koji je otvoren, dostupan podjednako svim građanima, raznolik i fleskibilan i "kao dragulj u kruni pravde".

Zamjenik šefa Delegacije Europske unije u Hrvatskoj Fulvio Bianconi upozorio je na važnost da sustav besplatne pravne pomoći bude dostupan svim građanima koji ne mogu platiti odvjetnike i visoke sudske troškove jer, ako to ne bude moguće, sustav neće biti učinkovit.

Sustav u Hrvatskoj treba poboljšati kako bi se svi njime lako koristili, a pogotovo krajnji korisnici, te kako bi svima osigurao jednak pristup pravdi. Zato je Europska unija projekt potpomogla s 200.000 eura, kazao je Bianconi.