c S
Dnevne novosti

Vlada prihvatila program usklađivanja hrvatskog zakonodavstva s pravnom stečevinom EU

03.02.2012 07:24 ZAGREB, 2. veljače 2012.Hina, Vlada je prihvatila program usklađivanja hrvatskog zakonodavstva s pravnom stečevinom EU za ovu godinu koji predviđa usklađivanje 55 zakona, 171 podzakonskog akta i 75 provedbenih mjera s propisima EU.

Hrvatska time pokazuje spremnost da funkcionira kao država članica EU iako je još uvijek u statusu promatrača, napomenula je ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić. Premijer Zoran Milanović ocijenio je da važnost utjecaja europskog prava na hrvatski pravni sustav pokazuje i nedavna rasprava u Europskom vijeću o Sporazumu o fiskalnoj odgovornosti.

Taj Sporazum na novi način definira državnu fiskalnu suverenost, a to nije bio predmet naših pregovora o pristupanju EU i o tome se hrvatski građani na referendumu nisu izjašnjavali, upozorio je Milanović.

To će biti jako važna tema razgovora Vlade s našim građanima koje ćemo morati dobro informirati što za Hrvatsku znači moguća monetarna unija s EU, te što u okviru toga znači Sporazum o fiskalnoj odgovornosti, kazao je Milanović. Mi u Hrvatskoj fiskalnu odgovornost danas gradimo na svoj način ograničavajući i racionalizirajući proračunske rashode.

Međutim, kada to postane međunarodni ugovor koji predviđa nadležnost Europskog suda pravde i kompetencije Europske komisije, kao i mogućnost da svaka država članica tuži onu članicu koja je prekršila ugovorne odredbe, onda je to jako ozbiljna stvar o kojoj moramo detaljno izvijestiti hrvatske građane, istaknuo je premijer.

Na sjednici je prihvaćen i prijedlog odluke o sudjelovanju Oružanih snaga RH u vojnim vježbama u 2012. godini. Zamjenica ministra obrane Višnja Tafra najavila je da će se ove godine na teritoriju Hrvatske održati sedam vojnih vježbi na kojima će sudjelovati 1654 pripadnika OS RH, a izvan Hrvatske planirano je uključivanje 304 pripadnika OS RH u 17 međunarodnih vojnih vježbi.

Za te aktivnosti potrošit će se 10,1 milijuna kuna, rekla je Tafra te istaknula da će prvi put na vježbi u Njemačkoj "Core BG 2012" biti korištena i borbena oklopna vozila (BOV) Hrvatske vojske.