c S
Dnevne novosti

Kina bi se mogla više uključiti u stabilizacijske fondove EU-a

03.02.2012 07:12 PEKING, 2. veljače 2012.(Hina/Reuters), Kina razmišlja o tome da poveća doprinos u fondove koji bi trebali pomoći u rješavanju europske dužničke krize, kazao je novinarima u četvrtak kineski premijer Wen Jiabao.

Na zajedničkom brifingu za medije koju je održao s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel povodom njezina posjeta Pekingu, kineski premijer istaknuo je da Kina još proučava modalitete dodatne potpore.

"Kina razmatra i mogućnost pojačanog sudjelovanja u rješavanju europske dužničke krize posredstvom EFSF-a (Europski fond za financijsku stabilnost) i ESM-a (Europski stabilizacijski mehanizam)", izjavio je kineski premijer.

Nije eksplicitno preuzeo financijsku obvezu o doprinosu u EFSF odnosno njegova nasljednika ESM. Kina raspolaže deviznim rezervama od 3.200 milijardi dolara i mnogi je smatraju mogućim izvorom financiranja za prezadužene europske vlade. Peking je opetovano isticao da podupire stabilni euro.

Procjenjuje se da oko četvrtine njezinih deviznih rezervi čini imovina u eurima. Kineske vlasti ipak zaziru od konkretnih obećanja o doprinosu u europske krizne fondove.

Njemačka kancelarka kazala je novinarima da su kineski čelnici u raspravi ponovo naglasili da europski čelnici moraju prvo odrediti svoj dio posla u rješavanju krize u eurozoni.

ESM je 500 milijardi eura vrijedan stalni europski stabilizacijski fond koji bi trebao biti aktiviran u srpnju, a očekuje se da će zamijeniti EFSF, privremeni fond koji se koristi za spašavanje Irske i Portugala, a pomoći će i u financiranju drugog paketa pomoći Grčkoj.