c S
Dnevne novosti

DORH i tužiteljstvo SAD-a zajedno protiv korupcije i kriminala

03.02.2012 07:10 ZAGREB, 2. veljače 2012.(Hina), Glavni državni odvjetnik Mladen Bajić i glavni tužitelj SAD-a Eric Holder dogovorili su u SAD-u suradnju u predmetima korupcije i organiziranog kriminaliteta, a sa zamjenikom FBI-a Seanom Joyceom dogovorena je suradnja u financijskim istragama.

Bajić i njegov američki kolega Holder ocijenili su dosadašnju suradnju iznimno uspješnom te su dogovoreni modaliteti buduće suradnje, posebno u predmetima korupcije i organiziranog kriminaliteta, izvijestilo je Državno odvjetništvo (DORH) na svojim internetskim stranicama.

S veleposlanikom za ratne zločine Stephanom Rappom Bajić je razgovarao o pitanjima procesuiranja počinitelja ratnih zločina, suradnji u regiji i aktivnostima koje predstoje DORH-u. Sa zamjenikom direktora FBI-a Seanom Joyceom Bajić je razgovarao o iskustvima istraživačkog rada FBI-a te sličnim iskustvima u Hrvatskoj, a dogovorena je suradnja vezana uz predmete financijskih istraga.

Na sastanku s Philipom Reekerom iz Ureda Državnog tajnika za pitanja jugoistočne Europe razmatrana su pitanja pravne suradnje u državama u regiji. S Peterom Ainsworthom iz Public Integrity Unit, tijela koje se bori protiv korupcije i sukoba interesa državnih dužnosnika, razgovaralo se o metodama istraživanja korupcije i procesuiranja počinitelja.

Bajić, koji je u posjeti SAD-u sa svojim zamjenikom Josip Čulom, održao je sastanke i s drugim državnim službenicima State Departmenta i Ministarstva pravosuđa SAD-a. Američko veleposlanstvo u Hrvatskoj priopćilo je da SAD izražava zadovoljstvo nastavkom izvrsne suradnje s Republikom Hrvatskom u borbi protiv međunarodnog kriminala i korupcije.

Zaštita građana i nacionalne sigurnosti zajednički je cilj koji dijelimo kao partneri u zajedničkoj pravnoj pomoći, priopćilo je Veleposlanstvo. SAD prepoznaje sjajni napredak koji je Hrvatska postigla u jačanju vladavine prava. Sastanak američkog glavnog tužitelja i hrvatskog glavnog odvjetnika potvrdio je partnerstvo na području kaznenog pravosuđa, naveo je američki veleposlanik u Hrvatskoj James B. Foley.