c S
Dnevne novosti

HUS predlaže izmjene Zakona o osiguranju potraživanja radnika

06.02.2012 07:24 ZAGREB, 4. veljače 2012.(Hina), Hrvatska udruga sindikata (HUS) pozdravila je najavu potpredsjednika Vlade Radimira Čačića da će Ministarstvo gospodarstva pripremiti i poslati u proceduru izmjene i dopune Stečajnog zakona, a predlaže i da se izmjeni Zakon o osiguranju potraživanja radnika u slučaju stečaja poslodavca.

Iako prema članku 71. Stečajnog zakona u tražbine prvog višeg isplatnog reda ulaze tražbine radnika i prijašnjih radnika stečajnog dužnika nastale do dana otvaranja stečajnog postupka, radnici u stečajnom postupku plaću zarađenu do otvaranja postupka često niti ne vide zbog, na zakonu zasnovane, prakse da se na imovini stečajnog dužnika, u prvom redu nekretninama, namiruju razlučni vjerovnici koji imaju upisana založna prava, stoji u priopćenju HUS-a.

Radnicima u takvim situacijama preostaje naplata samo onih potraživanja koja su zaštićena Zakonom o osiguranju potraživanja radnika u slučaju stečaja poslodavca, a s obzirom da je riječ samo o trećini primanja radnika iz tri mjeseca koji prethode otvaranju stečaja, što je nedovoljno, nužne su promjene zakona, ističe se.

HUS stoga predlaže izmjenu obaju propisa čime bi se sva potraživanja radnika prema stečajnom dužniku, nastala do otvaranja stečajnog postupka, isplatila radnicima putem Agencije za osiguranje radničkih potraživanja u slučaju stečaja poslodavca, a slijedom čega bi država stupanjem na mjesto radnika, u stečajnom postupku štitila svoje interese kao vjerovnik prvog isplatnog reda.