c S
Dnevne novosti

Ministrica Pusić s Louise Vinton

06.02.2012 07:18 ZAGREB, 3. veljače 2012.(Hina), Ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić primila je u petak koordinatoricu UN-a i stalnu predstavnicu Programa UN-a za razvoj (UNDP-a) u Republici Hrvatskoj Louisu Vinton, a tijekom sastanka izraženo je obostrano zadovoljstvo dugogodišnjom suradnjom Hrvatske i UNDP-a, priopćeno je iz Ministarstva vanjskih i europskih poslova.

Sugovornice su izrazile zadovoljstvo dugogodišnjom suradnjom Republike Hrvatske i UNDP-a te izrazile uvjerenje u nastavak uspješne suradnje i produbljenje partnerstva i u budućnosti, posebice tijekom ove godine, u kojoj Hrvatska obilježava 20. obljetnicu svog članstva u UN-u.

Posebno ohrabrujućom ocijenjena je činjenica da je fokus UNDP-ovih aktivnosti u Hrvatskoj postupno prebačen s razvojnih potreba na suradnju u području prijenosa stečenih znanja i iskustava s drugim zemljama jugoistočne Europe. Stalna predstavnica Vinton podsjetila je pritom kako je UNDP-ovim Programom za Hrvatsku, koji je definiran do kraja 2013. godine, predviđeno 14 milijuna američkih dolara za niz projekata na državnoj i lokalnoj razini.

Istaknuvši tranzicijski položaj Hrvatske od zemlje primateljice prema zemlji pružateljici pomoći, izrazila je uvjerenje kako Hrvatska može postati regionalni centar izvrsnosti, posebice u prenošenju svojih iskustava iz eurointegracijskog pristupnog procesa.

Ministrica Pusić izrazila je spremnost Hrvatske da pomogne zemljama regije na njihovom putu prema članstvu Europskoj uniji, te podsjetila i na potencijale prekogranične suradnje sa susjednim zemljama u brojnim područjima od obostranog i regionalnog interesa.

Osvrnula se i na hrvatska iskustva u postkonfliktnoj tranziciji koja mogu biti od koristi za zemlje južnog Mediterana. U tom smislu važnom je ocijenjena uloga UNDP-a u pogledu mogućnosti zajedničke suradnje na ovim projektima.