c S
Dnevne novosti

Diplomati tvrde da Iran jača nuklearnu aktivnost

07.02.2012 07:12 BEČ, 6. veljače 2012.(Hina/Reuters), Vjeruje se da Iran intenzivira obogaćivanje uranija na lokaciji duboko u planini, tvrde u ponedjeljak diplomatski izvori, a čini se da bi taj potez mogao pojačati napetost koja već vlada u odnosima sa Zapadom koji sumnja da Teheran želi razviti nuklearno oružje.

Odluka da se intenzivira rad na podzemnoj lokaciji u Fordowu blizu šijitskoga svetoga grada Koma, iako očekivana, ponovno pokazuje odlučnost Irana da se suprotstavi zapadnome pritisku.

Iran je u siječnju potvrdio da je u Fordowu počeo prerađivati uranij na koncentraciju od 20 posto, što je nužno za fisiju, a s nadzemne je lokacije premjestio pogon na lokaciju koju će lakše štititi od eventualnog američkog ili izraelskog napada.

Washington je 9. siječnja osudio aktiviranje pogona u Fordfowu kao još jedno od "stalnih iranskih kršenja" rezolucija Ujedinjenih naroda.

Obogaćeni uranij može imati i civilnu i vojnu upotrebu, a unatoč zapadnim tvrdnjama da Iran pokušava proizvesti atomsku bombu, službeni Teheran tvrdi da je uranij obogaćuje isključivo u mirnodopske svrhe.