c S
Dnevne novosti

Prag obustavlja ratifikaciju ACTA-e

07.02.2012 07:10 PRAG, 6. veljače 2012.(Hina/AFP), Češki premijer Petr Nečas najavio je u ponedjeljak da će njegova vlada obustaviti proces ratifikacije međunarodnog ugovora o zaštiti intelektualnog vlasništva na internetu ACTA, koji oštro kritiziraju mnogi korisnici interneta u Češkoj i u drugim zemljama.

Vlada se "nipošto ne može pomiriti sa situacijom u kojoj su ugroženi temeljne slobode i slobodan pristup informacijama", rekao je Nečas a prenijela je agencija CTK.

Vlada će uskoro proučiti utjecaj ratifikacije tog ugovora na "stvarni život", dodao je predsjednik vlade. Češka je među 22 europske zemlje koje su u siječnju potpisale taj multilateralni ugovor koji treba spriječiti nezakonito presnimavanje. I poljska vlada je ovih dana "zamrznula" proces ratifikacije nakon vala prosvjeda u Poljskoj.

Da bi taj dokument stupio na snagu u tim zemljama moraju ga potvrditi nacionalni parlamenti. Zadnjih dana u Pragu i u drugim većim češkim gradovima održano je više prosvjeda na kojima su sudionici izrazili nezadovoljstvo tim dokumentom ocijenivši ga "udarom na slobodu i na demokraciju".

"Ugovor ACTA ozbiljan je udar na građanske slobode u Češkoj. Mislimo da ga parlament ne treba ratificirati", rekao je u četvrtak za lokalne medije Mikulaš Ferjenčik, potpredsjednik Češke piratske stranke, osnovane po primjeru na takvu stranku u Švedskoj.

Više mrežnih stranica češke vlade i stranica stranke ODS (desnica) premijera Nečasa bile su ovih dana na meti više informatičkih napada pirata iz hakerske skupine Anonymousa.