c S
Dnevne novosti

Vandoren: potrebna hitna revizija popisa birača

08.02.2012 07:24 ZAGREB, 7. veljače 2012.(Hina), Šef Delegacije Europske unije u Republici Hrvatskoj, veleposlanik Paul Vandoren, sastao se s ministrom uprave Arsenom Baukom, naglasivši kako Hrvatska treba hitno provesti reviziju popisa birača.

Veleposlanik Vandoren kazao je kako je revizija važna i zbog toga što će 2013. godine Hrvatska morati održati izbore za Europski parlament, kao i redovite lokalne izbore, priopćeno je iz Delegacije EU u Republici Hrvatskoj.

"Veleposlanik Vandoren istaknuo je kako se nada da će doći do ranih konzultacija između hrvatske Vlade i EU-a te da će u izvješću o monitoringu Europske komisije na jesen biti moguće zabilježiti znatan napredak", dodaje se.

"Svrha sastanka bila je i razmjena mišljenja vezano uz prioritete nove Vlade u vezi s reformom javne uprave, a razgovaralo se i o pitanjima vezanim uz reformu državne službe (uključujući depolitizaciju)", stoji u priopćenju.

Kako se dodaje, veleposlanik Vandoren "naglasio je važnost da nova hrvatska Vlada održava plodonosan dijalog s Europskom komisijom, posebice u području mogućih izmjena zakonskog okvira reforme javne uprave u svjetlu njihova među-sektorskog i među-institucionalnog utjecaja".

Ministar Bauk i veleposlanik Vandoren složili su se da ministar uprave ima zahtjevnu ulogu u provedbi i koordinaciji predstojećih zahtjevnih reformi. Veleposlanik je istaknuo da je potreban daljnji napor kako bi se osigurala učinkovita, moderna javna služba okrenuta građanima.

Naglasio je važnost efikasne, transparentne i pouzdane uprave na središnjoj, regionalnoj i lokalnoj razini kako bi se privukla ulaganja, bilo privatna ili javna, strana ili domaća, kojima će se otvarati nova radna mjesta, poticati konkurentnost i osigurati održivi ekonomski rast, navodi se u priopćenju Delegacije EU u Republici Hrvatskoj.