c S
Dnevne novosti

Argentina će se žaliti na Britaniju u UN-u

08.02.2012 07:10 BUENOS AIRES, 8. veljače 2012.(Hina/Reuters), Argentinska predsjednica Cristina Fernandez optužila je u utorak Veliku Britaniju za "militarizaciju južnog Atlantika" i najavila da će se zbog toga žaliti UN-u.

"Oni još jednom militariziraju južni Atlantik", rekla je Fernandez u govoru u predsjedničkoj palači, kritizirajući najavljeno slanje britanskog razarača HMS Dauntlessa u to područje za nekoliko mjeseci.

Predsjednica je rekla da će argentinsko ministarstvo vanjskih poslova zbog toga uložiti službeni prigovor Općoj skupštini i Vijeću sigurnosti UN-a.

Fernandez je kritizirala i razmještaj princa Williama kao pilota za traganje i spašavanje na Falklandskom otočju. "Željeli bismo ga vidjeti u civilnoj odjeći, a ne u vojnoj odori", kazala je.

Britanija i Argentina 1982. vodile su rat oko Falklanda, otočja s 3000 stanovnika pod britanskom upravom, udaljenog 450 kilometara od Argentine.

Britanci su u ratu pobijedili i zadržali kontrolu nad otočjem, a uoči obilježavanja 30. godišnjice rata dvije su zemlje pojačale rat riječima i počele optuživati jedna drugu za podizanje napetosti i kolonijalizam.