c S
Dnevne novosti

Tužitelji odgovaraju Markačevoj obrani

08.02.2012 07:12 ZAGREB, 7. veljače 2012.(Hina), Haaško tužiteljstvo pozvalo je žalbeno vijeće Haaškoga suda da zanemari posljednji podnesak obrane generala Mladena Markača tvrdeći da je prekasno podnesen, kao i da obrana hrvatskog generala nije, prema pravilniku, imala osnova komentirati stajališta haaškoga tužiteljstva, objavio je u utorak Haaški sud.

Obrana generala Markača pozvala je prije sedam dana žalbeno vijeće da odbije prijedlog haaškoga tužiteljstva o odbacivanju zahtjeva 12 zapadnih vojnih i pravnih stručnjaka koji su u predmetu "Gotovina-Markač" 13. siječnja zatražili status prijatelja suda kako bi iznijeli svoja stajališta o zaključcima prvostupanjske presude koja se tiču nezakonitosti topničkih napada tijekom operacije Oluje.

Obrana generala Markača u tom podnesku ocijenila je da je tužiteljski zahtjev za odbacivanjem prijedloga potencijalnih prijatelja suda neutemeljen iz niza razloga među kojima su i formalni poput onih da nije jasno na kojim odredbama poslovnika suda temelje svoj zahtjev te da su sa svojim očitovanjem 'istrčali' bez da su prije dobili poziv žalbenoga vijeća da to učine.

Obrana je istaknula da su tužitelji previše restriktivno protumačili uvjete za podnošenje zahtjeva za dodjelom statusa prijatelja suda te da njihova tumačenja nisu utemeljena u praksi i pravilima Haaškoga suda. Tužiteljstvo u svom podnesku odgovara da se strane u postupku, prema praksi Haaškoga suda, mogu se očitovati o prihvatljivosti prijedloga za dodjelom statusa prijatelja suda.

Generali Gotovina i Markač nepravomoćno su 15. travnja prošle godine osuđeni za zločine počinjene tijekom i nakon Oluje na 24 odnosno 18 godina zatvora. U tijeku je žalbeni dio postupka, a u ožujku bi se, prema planu rada kojeg je predsjednik Haaškoga suda objavio koncem prošle godine, trebala održati žalbena rasprava.