c S
Dnevne novosti

Šprem s francuskim veleposlanikom o ratifikaciji

09.02.2012 07:20 ZAGREB, 8. veljače 2012.(Hina), Predsjednik Hrvatskog sabora Boris Šprem primio je u nastupni posjet francuskog veleposlanika Jeromea Pasquiera koji mu je izrazio uvjerenje da će ratifikacija hrvatskog pristupnog ugovora u Francuskoj proći bez problema, priopćeno je u srijedu iz Sabora.

Dvojica su se dužnosnika suglasila da su odnosi Hrvatske i Francuske izvrsni na svim područjima. Predsjednik Sabora francuskom je veleposlaniku zahvalio na francuskoj potpori hrvatskome ulasku u Europsku uniju, te izrazio zadovoljstvo što je francuska Nacionalna skupština 18. prosinca prošle godine usvojila Europsku rezoluciju o pristupanju Hrvatske Europskoj uniji kojom se izražava potpora hrvatskom članstvu u EU-u 1. srpnja 2013.

Francuski je veleposlanik rekao da postoji interes francuskih gospodarstvenika za daljnja ulaganja u Hrvatskoj, u prvom redu u Zračnu luku Zagreb. Šprem je pozdravio najavljeni posjet francuskih gospodarstvenika Hrvatskoj u svibnju ove godine u organizaciji francuske udruge poslodavaca MEDEF International.

"U Hrvatskoj je u zadnjih 20 godina bilo oko 26 milijarda eura stranih investicija, ali nismo zadovoljni strukturom ulaganja jer je svega 20 posto bilo uloženo u proizvodnju", rekao je Šprem, prema priopćenju. "Francuzi su već ranije shvatili važnost ulaganja u industriju i proizvodnju i u tome vidim dobar temelj za buduću gospodarsku suradnju", dodao je.

Veleposlanik Pasquier još je jednom čestitao na pozitivnom ishodu hrvatskog referenduma za članstvo u EU-u i kazao kako "ne očekuje teškoće u ratifikaciji Ugovora u pristupanju" u Francuskoj.

"Hrvatska je dobro pripremljena. Točno je da smo od vas zahtijevali više nego od drugih zemalja, ali ne očekujemo probleme u procesu monitoringa", ocijenio je i ponudio Hrvatskoj francusku stručnu pomoć u korištenju europskih fondova. Predsjednika Sabora francuski je veleposlanik izvijestio i o pripremama za Festival hrvatske kulture u Francuskoj 2012., kaže se u saborskome priopćenju.