c S
Dnevne novosti

Sastanak s EU koordinatorima tijela državne uprave u MVEP-u

09.02.2012 07:16 ZAGREB, 8. veljače 2012.(Hina), U ministarstvu vanjskih i europskih poslova u srijedu je održan sastanak s EU koordinatorima tijela državne uprave Republike Hrvatske, a glavne teme rasprave bile su vezane uz mehanizam praćenja napretka RH u ispunjavanju obveza iz pregovora, u okviru kojeg je potrebno osigurati puno ispunjavanje obveza i dobru koordinaciju svih aktivnosti, priopćio je MVEP.
Na sastanku se također razgovaralo o budućoj koordinaciji europskih poslova unutar državne uprave u okviru koje će Uprava za europske poslove MVEP-a na nacionalnoj razini koordinirati europske poslove vezane uz pripremu stajališta i sudjelovanje hrvatskih predstavnika na sastancima različitih tijela EU u statusu aktivnog promatrača.

Ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić pojasnila je na sastanku daljnju dinamiku ispunjavanja obveza kroz proces monitoringa, uz osobit naglasak na tekućem, petom, krugu monitoringa.

Naglašena je i osobita važnost jesenskog Cjelovitog izvješća Europske komisije o ispunjavanju obveza, koje bi trebalo biti objavljeno 10. listopada, te je u tom kontekstu istaknuta važnost daljnjeg usklađivanja zakonodavstva s pravnom stečevinom Europske unije i uloga EU koordinacije kao operativnog tijela.

Pusić je izvijestila da se ratifikacija Ugovora o pristupanju Hrvatske Europskoj uniji u Hrvatskom saboru očekuje početkom ožujka. Paralelno, očekuje se pokretanje postupka ratifikacije u državama članicama EU uz napomenu kako je to Slovačka već učinila.

EU koordinatorima iz tijela državne uprave prezentiran je informacijski sustav kojim će se umrežiti sva tijela državne uprave, a u cilju kvalitetne koordinacije europskih poslova, te je najavljeno kako će sustav postati operativan 15. ožujka ove godine, stoji u priopćenju.